Olasz nyelvtan – imperfetto

Mi is az imperfetto? Az olasz nyelvtan egy nem is olyan könnyű része. Az egyik legfontosabb és a beszédben gyakran használt olasz múlt idő. Kis túlzással ezzel és a passato prossimo-val meg lehet élni. Összesen 5 múlt idő van az olasz nyelvben, de ha ezt a kettőt jól tudod és megfelelően alkalmazod, nem lesz gondod.

Ez itt a reklám helye: intenzív olasz tanfolyam Toszkánában >>

 

Az Olasz Kezdőknek online tanfolyam 90-99-es leckéiben mutatom be és magyarázom el részletesen az imperfetto igeidő használatát. Így ennek a bejegyzésnek most nem célja, hogy elmagyarázza, megtanítsa az imperfetto-t, hanem néhány gyakorlatot, összefoglalót gyűjtöttem Nektek a témában. Ha már tanultad ezt az igeidőt, akár az Olasz Kezdőknek online tanfolyamból, akár máshol, jó ismétlés, rendszerezés lesz ez Neked, és elmélyítheted a tudásodat az imperfetto-val kapcsolatban.

Néhány videót gyűjtöttem Nektek, amivel gyakorolhatjátok ezt az igeidőt, lesz köztük zene is! 🙂

Imperfetto ismétlése – ragozás

Az imperfetto ragozása igazán nem nehéz, és ez egy olyan kedves igeidő, hogy csak nagyon kevés ige ragozása rendhagyó. Ismétlésképpen egy táblázat a rendes ragozásról:

Imperfetto ragozás

Imperfetto igeidő – Nyelvtani magyarázat olaszul:

Sokat beszél a lány, nem baj, ha nem értesz minden szót! Hallgasd meg, szokjad a szép olasz szöveget, ha mást nem, az igéket és a ragozást biztosan meg fogod érteni belőle. Elmondja a rendhagyó igék imperfetto-s ragozását is.

(Link a Youtube-on: http://www.youtube.com/watch?v=GD4dkZoaNDY)

Imperfetto igeidő – összehasonlítás:

Ebben a videóban a magyarázat angol nyelven van (enyhe olaszos akcentussal 🙂 ) Főleg a végén van néhány jó összehasonlítás imperfetto és passato prossimo között. Vannak olyan esetek, amikor egy mondatban mindkét igeidő használata helyes, de a jelentés más. Ilyenkor a szövegkörnyezet és a szituáció határozza meg, melyiket használjuk.

(Link a Youtube-on: http://www.youtube.com/watch?v=bC6GLCLK7Ak)

Imperfetto vagy passato prossimo?

Az előző videó folytatása.

(Link a Youtube-on: http://www.youtube.com/watch?v=3m_PhT6UjBs)

Imperfetto – gyakoroljuk énekelve!

Végezetül jöjjön egy Francesco Gregori dal. A címe is Imperfetto, és a szövege tele van imperfetto-ban ragozott igékkel. Ha a Youtube-on nézed meg, a videó alatt megtalálod a szöveget is.

 Remélem, hasznodra vált ez az összefoglaló, és minden világos az imperfetto használatával kapcsolatban!

2 hozzászólás

  1. Sziraki Zsuzsanna

    Tisztelt Anna!

    Szeretném megtudni,hogy hogyan csináljam tovább,1 éve hogy hogy elkezdtem tanulni a nyelvet.Elmondhatom,hogy az irás jól megy, a forditás is 80-90% a verbalis beszéd és megértés nehéz.Van amitmegértek,/kevés/ viszont a beszéd nekem nagyon nehéz.Elmondom továbbá
    hogy már nem vagyok túl fiatal és nekem kétszer háromszor annyi idő kell mint a fiataloknak.Emellett pedig sokat hallgatom a videokat,de én ugy érzem még mindig neum tudok ugy gondolkodni, ahogy ők,Mit tudnál tanácsolni, mit csináljaK,vagy mit csinálok rosszul.Válaszodat várom.
    Tisztelettel:Zsuzsanna
    UI. valóban az imperfetto és passato prossimo ha jól megtanuljuk, lehet vele boldogulni.

  2. Svilar Hever Maria

    Kedves Anna!
    Ennyi segitseget es utmutatast egy idegen nyelv megtanulasara szinte senki nem ad.Hogy hogyan lehet ezt megkoszonni Neked,sajnos szavakkal aligha. Talan, ha sikerul elsajatitani a nyelvet.
    Tisztelettel koszontelek.
    Maria

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.