Egy jó olaszországi lehetőség – ingyen!

Olaszországi workshopok, olasz önkéntes munka, nyelvtanfolyam: aki keres, az talál! Rengeteg féle pályázat van, érdemes nyitott szemmel járni. Csak nyerhetsz vele: olaszországi utazás, olasz nyelvtanulás, értékes kapcsolatok… Most bemutatok egyet!

Grundtvig workshop-ok – egy jó lehetőség korhatár nélkül

Ezek a workshop-ok az életfogytig tartó tanulást hivatottak támogatni. 5-10 napos kurzusokról van szó a legkülönbözőbb témákban – tánc, sport, tudomány, kézművesség, kultúra… A Grundtvig-gal minden évben rengeteg úgynevezett workshop-ot rendeznek számos európai országban, szerencsére Olaszország sem kivétel ez alól. :).

Workshop = 1-2 hétig tartó, adott téma köré szerveződő „tanfolyam”, rövid idejű, de annál intenzívebb, napi akár 6-8 órában foglalkoznak az adott témával.

A program keretében minden ottani költséget (szállás, étkezés, programok) és az utazást is fedezik, Neked csak oda kell menned. Az olasz workshop-ok közül van, amelyik olasz, mások angol nyelven folynak, a katalógusban ezt mindig leírják. Ez nem egy olyan típusú pályázat, amit sok diplomával, sok nyelvvizsgával, nagy szaktudással stb. lehet megnyerni. Minden programhoz megadják a célcsoportot, azaz, hogy kiknek a jelentkezését várják. Vannak direkt 50 feletti korosztálynak szóló workshop-ok is. Ha nem vagy perfekt olaszból és angolból sem, az sem baj: olyan is van, amikor odaírják, hogy minimális nyelvtudás is elég, például kézműves workshop-oknál.

Hogy lehet jelentkezni egy olaszországi workshopra?

  • Ezen a linken találod a katalógust: http://bit.ly/qLwna8.  Országonként csoportosítva megtalálod az összes workshop leírását, a helyszínnel és a dátummal együtt. (Van, amelyik már 2011 őszén lezajlott.) Válassz a katalógusból egy Neked tetszőt! Ebben a katalógusban az összes európai workshop programja megtalálható. Az olasz workshop-ok a 245. oldalon kezdődnek. Az olaszországi workshop-ok általában olasz vagy angol nyelven zajlanak, ez is ott van a leírásnál. *Utólagos megjegyzés: ez a bejegyzés 2011 decemberében született, az itteni linken lévő workshopok nagy része már lezajlott. Nyáron jelenik meg az új katalógus, közzé fogom tenni ezen az oldalon is!
  • A katalógus csak angol, francia és német nyelven érhető el. Van olyan kurzus, amelyhez alacsony szintű nyelvtudás is elegendő (pl. művészeti, kézműves kurzusok), ha nem tudod jól a nyelvet, kérj meg valakit, hogy segítsen a jelentkezésben.
  • Írj a szervezőnek, hogy küldjön jelentkezési lapot, legfeljebb pár héten belül válaszolni szoktak.
  • Ha minden ok, küldd vissza kitöltve a jelentkezési lapot! Ne gondolj egy hosszadalmas dokumentációra, a személyes adatokon kívül 6-8, a workshop témájára vonatkozó kérdés szokott lenni.
  • Mindenhol van egy maximális létszám, úgyhogy ha túljelentkezés van, akkor szelektálniuk kell. Várd a válaszukat, és drukkolj, hogy kiválasszanak!
  • Ha kiválasztottak, a részvétel után a nemzeti Grundtvig irodádnak el kell küldened egy igazolást, hogy részt vettél a workshop-on, de erről majd a szervezők is tájékoztatnak.
Nagyon sok érdekes program van, jó válogatást és sikeres pályázást!

Hajrá, csak nyerhetsz vele! Én is pályáztam egyszer Grundtvig workshopot (persze én nem Olaszországba :)), és meg is nyertem. Nagyon színvonalas program volt, profin megszervezve, szép szállodában, szóval csak jót mondhatok!

Kiegészítés 2012. augusztus 17-én hozzáadva: megjelent az idei katalógus!

Ide kattintva éred el: http://bit.ly/N8VAhq

Kiegészítés 2014. februárban hozzáadva: sajnos átalakították ezt a programot, már nem lehet ilyen workshop-okra jelentkezni! 🙁

Ha valaki nyert, és utazik valahova, szívesen hallgatok beszámolókat! 🙂

Fontos! Ha kérdésed vagy hozzáfűznivalód van, ne email-t küldj nekem, hanem írj ide egy kommentet!

Share

40 hozzászólás

  1. Kedves Tamás és a Többiek,
    sajnos változás történt az utóbbi évben, így 2014-től már nem lesznek ilyen workshop-ok. 🙁

  2. Kedves Anna!

    Tegnap küldtél 1levelet amiben link volt erre a workshop-ra vonatkozóan. Azonban azt írja ki,hogy az oldal nem létezik! Hol lehetne megnézni,hogy 2014-ben lesz-e Olaszországban ilyen!?
    Köszönöm válaszod!

  3. Szia Anna!

    Először is nagyon köszönöm az oldalt. Most kezdtem el ennek segítségével olaszt tanulni. Számomra nagyon hasznos! Érdekelne ez a workshop, de valóban számomra teljesen ingyenes, ha elfogadják a jelentkezésemet? Vagy félre értettem valamit?
    Köszönöm,
    Gina

  4. Szia!
    Engem is érdekelne,hogy 2013 vagy 2014 -ben is van vagy lesz ilyen lehetőség???

  5. Szia Anna,
    nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy mindenképpen legalább 18-nak kell lennem, vagy van olyan lehetőség is, ahol fiatalabbak is részt vehetnek?
    Köszi: Viki

  6. Szia!
    Most, 2013-ban is lesznek ilyen workshop-ok?
    Nagyon örülnék neki!:)

  7. Ciao Edit!

    Önkéntes munkáról nincs szó ebben a bejegyzésben. Sok lehetőség van, keresgélni kell az interneten. Hamarosan fogok írni erről is, figyeljétek a blogot! 🙂

  8. Hello 🙂

    Én az önkéntes munkáról szeretnék érdeklődni? hol kell jelentkezni? lehet úgy hogy csak pár hét, illetve a költségekről mit lehet tudni?

    köszönöm

  9. Köszi Anna, egy kicsit figyelmetlenül olvastam végig

  10. Szia Gabi!
    Milyen segítségre gondoltál? Itt leírtam a tudnivalókat, a többi a katalógusban benne van. Ha az angol-német-francia közül egyiket sem ismered, a jelentkezéshez kérj segítséget egy nyelvtudó ismerősödtől, ezen kívül már csak Te kellesz hozzá! 🙂

  11. Szia Dóri!
    Én úgy tudom, hogy 3 évente egyszer lehet részt venni a programban, tehát ha egyszer nyertél, 3 év után újból pályázhatsz. Azért a biztonság kedvéért kérdezzetek rá a szervezőknél, ha másodszor akartok pályázni.
    A második kérdésre őszintén szólva nem tudom a választ, erre is azt tudom mondani, hogy a magyar irodában vagy az adott ország szervezőinél kell rákérdezni, a tájékoztatóban ott van mindenkinek a kontaktja.

  12. Sziasztok! Nekem az lenne a kérdésem a Grundtviggel kapcsolatban, hogy ezt is egy életben csak egyszer lehet megpályázni (nyertesen) mint az EVS-t? Vagy ilyenen többször is részt lehet venni? (persze örülök ha egyet megkapok, csak kíváncsiság:))

    Kicsit utánanéztem, és azt találtam a pályázási feltételek között, hogy 25 éves kortól lehet (vagy 25 alatt ha nincs lehetőséged tanulásra). Nem tudod, hogy ezt tényleg betartják és komolyan veszik-e? Mivel én még 23 éves vagyok és van lehetőségem tanulni, nem vagyok hátrányos helyzetű sem, ezek szerint én nem is pályázhatok, jól értem?

  13. Sziasztok.

    Tudna nekem segíteni valaki? Olaszországba szeretnék egy ilyen lehetőséggel kijutni, még igazán minimális a nyelvtudásom.
    Köszi

  14. Ciao Erika!
    Köszönöm, hogy megírtad az ígért élménybeszámolót, és örülök, hogy ilyen jó volt minden! Ez biztos az olasz tanuláshoz is egy jó nagy adag motiváció! 🙂
    További sok sikert kívánok erre az évre is!

  15. Sziasztok!

    Fantasztikus volt Firenzében!!!! Először kicsit tartottam tőle, mert még sohasem utaztam egyedül külföldre, de minden simán ment 🙂
    A szállás miatt sem kellett volna görcsölnöm, mert a “kényelmetlenségek” sem zavartak, annyira jó volt a hangulat.
    Tizenöten vettünk részt a workshop-on (különböző európai országokból) és mindenki nagyon kedves és nyitott volt. 21 éves volt a legfiatalabb és 64 éves a legidősebb. A legtöbben 30 vége – 40 vége körüliek voltak.
    Szóval elég vegyes volt az életkor és mégis “egy húron pendültünk”. 1 hétig csak viccelődtünk, nevetgéltünk. Túl sokat nem aludtunk, mégsem voltunk fáradtak. Az énekes-táncos kurzus szuper volt! Teljes ellátást kaptunk, a vendéglőkben nagyon jól főztek 🙂 Volt idegenvezetőnk is, aki a nagyobb múzeumokba elvitt bennünket és a főbb látványosságokat is megmutatta. A szoros időbeosztás sem volt zavaró, mert fantasztikusan jó élményekben lehetett részünk. Igazi barátokként utaztunk haza és azóta is tartjuk a kapcsolatot (a szervezőkkel, tanárokkal is!) Amíg ott voltam, többször kijelentettem, hogy nekem meg kell tanulnom olaszul! Ugyanis a kijelentések ellenére, az olaszok nem igazán beszélnek angolul! Mikor hazajöttem, értesültem az ingyenes olasz tanulási lehetőségről, amelyet az állam támogat. Jelentkeztem is és nagyon boldog vagyok, mert 2012-ben rengeteg álmom valóra vált, 2013-ban pedig mindez folytatódik! :-)) Örülök Anna, hogy rátaláltam a blogodra és értesülhettem erről a lehetőségről!
    Mindenkinek nagyon boldog új évet kívánok! Váljon valóra minden álmotok!!!

  16. Erika, gratulálok!!! Biztos minden jó lesz! 🙂 Utána várjuk a beszámolót!

  17. Nagyon köszönöm, hogy a figyelmünkbe ajánlottad, mert jelentkeztem Firenzébe és el is fogadták a jelentkezésemet:-)
    Utána mindenképpen élménybeszámolót tartok!!!:-)
    Egy dolog miatt izgulok, hogy milyen szállást kapunk…

  18. jajjj, nagyon köszi! 🙂

  19. drsenorita-nak: megjelent az új katalógus, belinkeltem a bejegyzés aljára. Lehet pályázni, hajrá! 🙂

  20. Nincs még új workshop katalógus? Én sajnos nem találtam meg a neten. Pedig általában szeptembertől kezdődik az új idény.

  21. monique-nak: ebben a bejegyzésben nem munkalehetőségről van szó, ezek ingyenes 1-2 hetes kurzusok. Ahhoz a bejegyzéshez írd a kérdést, ahova tartozik, mert így nem tudom pontosan, mire gondoltál, köszönöm!

  22. Szia
    elolvastam az olasz munka lehetöséget de nem értek semmit…..miröl szol a munka,és hogyan jelentkezni,és eggyálltalán mire?
    köszönöm válaszod
    Monique

  23. Szia Anna!
    Én Perugiába keresnék munkát! Angol tudásom van, olasz elég alapszinten még. Bármilyen meló érdekelne, kivéve az éjszakai élet.
    Tudsz e segíteni?

  24. Grazie Anna! 🙂 akkor reménykedek…..
    szia
    Vanda

  25. Szia Vanda!
    Minden kurzusra más-más a határidő, de (talán az egyik kommentben említve is volt már) nem mindig veszik olyan szigorúan. Hallottam már olyanról, hogy két hónap késéssel pályázott valaki és megkapta a helyet.
    Minden évben van ilyen lehetőség, amint meglesz a jövő évi katalógus, fel fogom tenni ide a honlapra.

  26. Kedves Anna,

    Kaptam tőled a minap üzenetet, melyben a Workshop 2012-es évi, különféle kurzusairól lehet tájékozódni. Egy fontos dolog azonban kimaradt: az ideiekre már lejártak a jelentkezési határidők. 🙁 Én szerettem volna egy kézműves kurzusra jelentkezni, de azt már 2012 január 18-ig kellett volna megtennem… Nagyon tetszett, mivel olasz a kommunikációs nyelv, és bár én elég jól beszélek olaszul, lehetőségem lett volna csiszolni a nyelvtudásomat… 🙁 Ma grazie x l’info! 🙂
    (Egyébként a kurzus június végén lett volna)
    Ciao,,,
    Vanda

  27. Ciao Edina!
    Gratulálok és nagyon örülök, hogy sikerült! Buon viaggio!!! 🙂

  28. Sziasztok!
    Nekem véletlenül sikerült egy olaszországi workshop csapatába bekerülni, most pénteken indulok Reggio nell’Emilia-ba. 🙂
    Drukkoljatok, hogy jó legyen! 🙂
    Ha hazaértem és érdekel valakit, akkor szívesen mesélek.

    Edina

  29. @Éva: Az olaszországi programok nagy része például 2012-es, keresgélni kell…

    @Lora: nagyon különböző jellegűek a programok, a részeltekről az adott workshop szervezőjét kell kérdezni. Amin én voltam, ott naponta 2 x 3 óra foglalkozás volt (délelőtt és délután) este meg szabad program. Számonkérés nem volt, de ott kell lenni a foglalkozásokon (bár ezzel nem volt gond, nyilván azért megy valaki, mert érdekli az adott dolog, úgyhogy nem fog “lógni” :))

  30. Kedves Anna! El tudnád nekem mondani, hogy hogy néz ki egy ilyen workshop a gyakolatban? Naponta vannak előadások, utána meg közös program? Van számonkérés is?

  31. Kedves Anna! Ez szuper, de én csak 2011-esekre akadtam rá. Lenne-e ötleted, hogy lehetne leszűrni a 2012-ket?
    Köszi Éva

  32. Szia Kinga!
    A katalógus csak angol nyelven érhető el (illetve az elején van egy francia és egy német nyelvű általános leírás is), de minden tudnivaló le van írva benne. Vannak olyan kurzusok, amelyhez alacsony szintű nyelvtudás is elegendő (pl. művészeti, kézműves kurzusok, ezt bele szokták írni a leírásba), ha nem tudsz jól angolul, kérj meg valakit, hogy segítsen a jelentkezésben. De legalább alap szinten kell beszélni a kurzus nyelvét, hogy tudj kommunikálni a többiekkel és a szervezőkkel. Magyarul ne írj az olasz szervezőknek, mert nem fogják érteni, írhatsz angolul vagy olaszul. Nálam úgy volt, hogy a repülőjegyet én vettem meg, és az érkezéskor a jegyek bemutatása után kifizették az árát. Az ottani költségeket pedig mind fedezték. De ha kiválasztanak, a szervezők felveszik Veled a kapcsolatot és részletesen leírnak minden tudnivalót.

  33. Kedves Anna!
    Sajnos az interneten a workshopról nem találtam sok információt. Tudnál nekem segíteni, hogy az anyagiakban mennyit támogatnak? Úgyértem, hogy az utat oda- és visszafelé is fizetik? Valamint nekem ez mennyibe kerülne vagy teljesen ingyenes?
    Illetve ez mennyi nyelvtudást igényel?
    És a szervezőknek írhatok magyarul, hogy küldjenek nekem jelentkezési lapot vagy angolul/olaszul kéne azt.
    Ha esetleg tudnál akkor bővebben beszámolnál a tapasztalataidról?
    Köszönettel, Kinga

  34. Kedves Anna! Nagy élmény ide jönni az oldaladra azért mert nekem nagyon nagyon tetszik szeretném neked elmondani hogy én az 5 minta leckét megtudtam csinálni a videokat meghallgattam és nagyon jók csak nagyon kár hogy az én kedvenc zenészemet nem láttam énekelni Toto Cutungot és Albanot ez az oldal így ahogy van nagyon jól meg lett csínálva.
    Ezuton szeretnék én neked kíváni áldott karácsonyi ünnepeket és síkerekben gazdag boldog újévet.
    És nagyon sok síkert kíván.
    Máté Kriszti

  35. Kedves Anna! Nagy élmény ide jönni az oldaladra azért mert nekem nagyon nagyon tetszik szeretném neked elmondani hogy én az 5 minta leckét megtudtam csinálni a videokat meghallgattam és nagyon jók csak nagyon kár hogy az én kedvenc zenészemet nem láttam énekelni Toto Cutungot és Albanot ez az oldal így ahogy van nagyon jól meg lett csínálva.
    Ezuton szeretnék én neked kíváni áldott karácsonyi ünnepeket és síkerekben gazdag boldog újévet.
    Máté Kriszti

  36. Köszi szépen 🙂 További szép estét

  37. Kati – Köszönöm! 🙂 További jó tanulást!
    Alexandra – Igen, elég teljesen egyszerűen kérni tőlük egy jelentkezési lapot. Ott a kérdések között valószínűleg úgyis lesz pár motivációval kapcsolatos kérdés.

  38. Szia Anna, elég ha leirom nekik,hogy küldjenek jelentkezési lapot? vagy valamilyen motivációt is kell irni mellé,hogy miért szeretnék jelentkezni?

  39. Dr.Tóth Ferencné (Kati)

    Kedves Anna! A fényképed éppen olyan aranyos, mint a leveleid. Én is nyelvtanár vagyok és mindig szerettem volna olaszul is tanulni,többször hozzá is kezdtem, de soha nem jutott rá elég időm. Jelenleg már nyugdíjas vagyok, de sokat fordítok (német, angol és némi orosz) és az év utolsó hónapjaiban annyi munkám gyűlt össze, hogy az olasz leckékkel alig tudtam foglalkozni. Remélem ha a január lemegy, akkor be tudom hozni a mulasztásomat. Amúgy nagyon tetszenek a leckék, élvezettel hallgatom a dalokat. Szeretnék tovább is haladni, majd a körülmények eldöntik, hogy mennyire sikerül. Szeretettel üdvözöllek Dr.Tóthné Kati

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.