A nagy dilemma :)

Ahogy többször írtam már, idén nem lesz nyári intenzív tanfolyam Francavillában, mint a korábbi években. Bár Francavilla pótolhatatlan 🙂 de helyette két olasz tanulós – nyaralós programot is ajánlottam, biztos találkoztál már vele a Facebookon vagy itt a blogon. Helga keze alatt egész nap izzik a billentyűzet, a nyaralással, jelentkezéssel, részletekkel kapcsolatos kérdéseitekre válaszol. Sokakban felmerült a kérdés:

Imádom Olaszországot, szeretnék a nyáron olaszul tanulni, de nem tudom, melyiket válasszam: Toszkánát vagy a balatoni csevegő tábort? Egyedül vagyok, a Balaton kényelmesebb lenne, de az idegennyelvű környezetben biztos jobban lehet fejlődni… mit tanácsolsz?

Ez jó kérdés. 🙂

Ebben a bejegyzésben összegyűjtök néhány nézőpontot, érvet, aminek alapján -remélem- megkönnyíthetem a döntést.

Toszkánai intenzív olasz tanfolyam vagy balatoni csevegő tábor – olasz anyanyelvi tanárokkal?

Időtartam

A balatoni csevegő tábor egy hetes. A toszkánai tanfolyamon Te döntöd el, mennyi időre mész: egy, kettő, három vagy akár négy hétre is mehetsz. Mivel az utazás is hosszabb és költségesebb, és kell 1-2 nap, míg “belerázódsz” az egészbe, a kinti tanfolyam esetében én minimum 2 hetet szoktam javasolni. Ha nincs ennyi időd, akkor talán jobb, ha a balatoni csevegő tábort választod.

Időpont

A balatoni csevegő tábor június 29-július 5-ig lesz. Ha összejön annyi jelentkező, lesz még egy turnus is június 22-28-ig. A jelentkezési határidő itt június 10. A toszkánai tanfolyam viszont egész nyáron van, júniusban, júliusban és augusztusban is. Emiatt itt konkrét jelentkezési határidő sincsen, de az adott tanfolyam indulása előtt legalább 2 héttel le kell adni a jelentkezési lapot és befizetni az előleget.

Idegen nyelvi környezet – bevállalod?

A toszkánai tanfolyam, illetve az ottani két hét alatt több lehetőséged lesz arra, hogy olaszul beszélj, mert nem csak az órákon, hanem azon kívül is tudsz beszélgetni a többi külföldivel. Persze a balatoni táborban is lehet olaszul beszélni a magyarokkal, de ez valahogy nem szokott megvalósulni, ha rá vagy kényszerülve, az sokat számít. 🙂 Viszont a toszkánai tanfolyam épp ezért egy kicsit “mélyebb víz”, lehet, hogy lesznek más magyarok is Veled, de akár az is előfordulhat, hogy abban a turnusban Te leszel az egyetlen magyar. Biztos lesznek olyan helyzetek, amiket egyedül kell intézni – olasz nyelven. Ez is nagyon jó gyakorlás, de Te tudod jobban magadról, hogyan reagálsz egy-egy ilyen helyzetre; élvezed a kihívást vagy hirtelen megijedsz, hogy meg sem tudsz szólalni, és beléd szorul a szó. Ha az előbbi, “bevállalós” kategóriába tartozol, menj Toszkánába, ha az utóbbiba, akkor elsőre talán jobb a Balaton, Toszkánába meg mehetsz jövőre. 🙂

Pénz…

Persze a döntést az ár is befolyásolja, természetesen az itthoni megoldás olcsóbb, és az utazás is egyszerűbb, csak le kell vonatozni/autózni Siófokra. A balatoni csevegő tábor egy hétre 38.000 Ft-ba kerül, a toszkánai intenzív olasz tanfolyam 2 hétre 660 Euro. (Az árakban a szállás és az olasz órák vannak benne.)

Utazás

Azt gondolom, nem kell részleteznem, hogyan kell Siófokra eljutni. Castegneto Carducci, a toszkánai tanfolyam helyszíne már szervezést igényel. Több közeli városba is vannak Wizzair illetve Ryanai járatok, onnan pedig vonattal lehet megközelíteni a városkát. Az utazásról a toszkánai bejegyzés kommentjei között is olvashattok. Természetesen ha többen is jelentkeznek ugyanarra a turnusra, összehozunk Titeket, hogy együtt tudjátok szervezni az utazást. Ez a siófoki táborra is érvényes, telekocsikat is össze lehet hozni!

Tanulás

Még egy különbség van a két tanfolyam között: a balatoni egy “csevegő tábor”, itt főleg társalgási órák lesznek, ezért teljesen kezdőknek nem javasoljuk. Anyanyelvi tanárok lesznek, az órák teljesen olaszul fognak zajlani, de van kapaszkodó: segíthettek egymásnak, ha valaki nem ért egy-egy szót, és (ez titok! :)) a tanárok is tudnak magyarul. Az olaszországi iskolában pedig több szinten, így kezdőknek is indulnak csoportok. Persze a nemzetközi csoport miatt olaszul fognak folyni az órák, a tanár mindent olaszul fog elmagyarázni, szóval fel kell kötni a gatyamadzagot! Mind a kettő tanfolyam intenzív, napi 4 tanórával.

Mindkettő! 🙂

Persze aki teheti, ne válasszon, menjen mindkét helyre! Egyik leglelkesebb tanulónk, aki az olasz esteknek is meghatározó alakja, ezt teszi: jön Balatonra is csevegni, és Toszkánába is.

Ismerjük meg egymást!

A legtöbb jelentkezővel Helga (Study Skype) tartotta a kapcsolatot, és azt találta ki, hogy összehoz egy ismerkedési estet! Ott lesznek a balatonra és a toszkánába utazók is, ezen kívül a balatoni csevegő tábor tanárai és a siófoki szállásadó is. Meg persze Helga, és ha minden jól megy, akkor én (Anna) is. Június 17-re tervezzük, ha addig jelentkezel, szívesen várunk Téged is! (A pontos helyszín, időpont részleteket majd Helga írja meg email-ben a jelentkezőknek.)
Remélem, segítettem a döntésben, szeretettel várjuk a jelentkezéseket, kérdéseiteket, érdeklődéseteket!

2 hozzászólás

  1. Kedves Ildikó!
    Az olaszországi tanfolyamon 2 lehetőség van a szállásra: családoknál lakhatsz vagy más tanulókkal egy lakásban. A szállás mindkét esetben Castagneto Carducci-ban van.
    A toszkánai tanfolyamról itt van bővebb tájékoztató, a szállásról is itt írtam: http://www.olasz-nyelvlecke.hu/blog/olasz-tanfolyam-toszkanaban/
    Ha ezen kívül van konkrét kérdésed, írj nyugodtan!

  2. Kedves Anna!
    Mar tavaly is fontolgattam egy tanfolyamot Olaszorszagban.Julius utolso ket hete,vagy augusztus elsö ket hete lehetseges./nincs ekezet a gepemen ezert hianyos az iras/
    A szallasrol ha tudnal bövebb informaciot adni megköszönnem.
    Kellemes napot kivanok:Ildiko

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.