Az olaszok és a parkolás

Az olasz nagyvárosokban nem kis kihívás volán mögé ülni. Gyakran rettenetesen zsúfoltak az utak, nem is lehet tudni, éppen hány sávos az út, robogók száguldoznak az autósok között, az indexet pedig sokan hírből sem ismerik.

Aztán jaj annak, aki egy olasz nagyvárosban parkolni akar! Vannak olyan helyek, ahol teljesen reménytelen parkoló helyet találni, pedig az embereknek dolgozni, ügyet intézni kell. (Hogy ezt miért nem tömegközlekedéssel teszik, az egy másik, összetettebb kérdés.)

Erre én a következő két megoldást láttam az olaszoktól.

1, Várakozás + lecsapás

Megállnak valahol, ahol nem akadályozzák annyira a forgalmat, és egyszerűen várnak, míg felszabadul egy hely. Ez elég hosszadalmas, és a siker nem garantált. Egyszer több, mint fél órát ültem így valaki mellett az anyósülésen, aki erre a módszerre esküdött. 😮 Ráadásul annak a veszélye is fennáll, hogy a közelben másvalaki is pont ezt csinálja, majd ha felszabadul egy hely, egyszerre startol rá a két autó. A hely azé lesz, aki hangosabban ordít. Kétszemélyes figurával is lehet próbálkozni: az egyik gyorsan kiszáll és odaáll foglalni a helyet arra a 10 másodpercre, míg a másik odaér a kocsival. Viszont a parkolás egy vérre menő harc, van, aki nem hagyja magát ilyen egyszerűen „rászedni”, és egyszerűen nekimegy autóval a helyet foglaló embernek!

olasz parkolás

Mint a fenti képen: szerinted ki fog nyerni, a fehér vagy a piros? 🙂

2, Parcheggio in seconda fila / parcheggio in doppia fila

Egyszerűen létrehoznak egy második sort, azaz két sorban parkolnak. Amikor először ilyet láttam, nem hittem a szememnek.

olasz parkolás

Igen, a belső sorban parkolók tényleg nem tudnak kijönni.

Először naivan azt hittem, hogy ez valami komoly szervezés végeredménye: biztos az egy helyen dolgozók megbeszélik, hogy ki jön előbb, ki megy később, és ennek megfelelően parkolnak. Nem. 🙂 Emellett gyakran a forgalmat is akadályozzák, mivel így lényegesen kevesebb hely marad a közlekedő autóknak. A kedvesebb sofőrök a szélvédőn hagyják a telefonszámukat, így a bentrekedt autó tulajdonosa legalább jelezni tudja, amikor menne. Természetesen ez a módszer szabályellenes, és büntetik.

A parkolóhely-hiány áthidalásának vannak extrém esetei is, mint az alábbi képen.

olasz parkolás

Szerencsére ilyet eddig még csak képen láttam. 🙂

 

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.