Olasz karácsony

Hasonlóan hozzánk, itt Olaszországban is már december elején, de inkább novemberben beköszönt a „karácsonyi őrület”. Sok házra díszvilágítás kerül, de gyakran a ház falára vagy az erkélyre Mikulásokat akasztanak. Az utcákat, tereket feldíszítik, az üzleteket ellepik a karácsonyi dekorációk, plakátok, akciók. A nagyobb bevásárlóközpontokat pedig elárasztják a Mikulások, van, amelyikkel fényképezkedni lehet, egy másik terméket kóstoltat, de múltkor egy Mikulásokból álló fúvós zenekar előadással is találkoztam vásárlás közben.

Olasz Karácsonyi szokások – ki hozza az ajándékot?

Ahogy azt az ONON-on is említettem pár napja, Olaszországban nem a Jézuska hozza a gyerekeknek az ajándékot, hanem a Mikulás (olaszul: Babbo Natale, azaz „karácsonyapó”). Hozzájuk viszont nem jön december 6-án, ami Olaszországban egy teljesen átlagos nap. (Ide Francavillába azért szerencsére el szokott kanyarodni a kedvemért :))

Olasz Karácsonyi szokások – mikor állítanak fát?

Az olasz karácsony ebben is különbözik: itt már sokkal korábban, december 8-án felállítják a fát. Ez a nap Mária szeplőtelen fogantatásának az ünnepe. Délre haladva egyre nehezebb fenyőt találni, így nagyon gyakori a műfa. Persze a nagyobb tereken is állítanak Karácsonyfát. A „leg-leg” ebben is Róma, a Szent Péter Bazilika terét egy hatalmas fa díszíti ebben az időszakban. A Termini vonatállomáson felállított fát pedig a járókelők „díszítik” fel: mindenki ráakaszthat egy kis cetlit amire ráírta a karácsonyi kívánságát. Úgy tűnik, ez működik, mert annak idején én is akasztottam rá kívánságot, és teljesült! 🙂

Olasz karácsony - karácsonyfa a Termini állomáson

Olasz karácsony – karácsonyfa a Termini állomáson

Olasz Karácsonyi szokások – Presepe (Betlehem)

Az olasz karácsony elengedhetetlen része a Betlehem állítása. Szinte minden házban megtalálható, a karácsonyfához hasonlóan „nélkülözhetetlen kelléke” a karácsonynak. A fával együtt, december 8-án állítják fel.

Élő Betlehem – presepe vivente

Helyenként élő betlehemet állítanak, a nevéből talán nem nehéz kitalálni: élő emberek alkotják. Sok helyen lehet ilyenekkel is találkozni Olaszország szerte, az egyik leghíresebb a római Piazza di Spagna-n van.

Olasz karácsony - élő Betlehem

Olasz karácsony – élő Betlehem

Betlehem homokból – Presepe di sabbia

A másik különlegesség a homokból készült Betlehem. Homokból van itt bőven, úgyhogy a helyzet adott. A leghíresebbek az adria partján vannak, Rimini és Jesolo környékén.

Olasz karácsony - Betlehem homokból

Olasz karácsony – Betlehem homokból

Olasz Karácsonyi szokások – mi a karácsonyi menü?

A karácsonyi menüt a legjobban az a mondás jellemzi, hogy „ahány ház, annyi szokás”. A különböző tartományokban más-más ételek jellemzőek, de még az egyes tartományokon belül is sok különféle ételsor található az ünnepi asztalokon. Sok helyen 25-én tartanak egy hatalmas ünnepi ebédet, de van, ahol hozzánk hasonlóan 24-én este ünnepelnek.

Boldog Karácsonyt! – Buon Natale! 

Share

8 hozzászólás

  1. Szia Consolata!

    Adventi köszöntésnek ezeket lehet mondani:
    Auguri di Avvento!
    Buon Avvento!

    December 6-án nincs ünnep az olaszoknál.

  2. Consolata Gottwald

    Régiek a hozzászólások, de abban reménykedem, hogy mégis kaphatok választ a kérdéseimre, aminek nagyon örülnék!

    A németeknél szokás az adventben is köszönteni egymást. Ez hogyan hangzik olaszul: “Áldott adventet kívánok nektek!”
    vagy: a magyar mikulás ünnepen, mit lehetne mondani, hogy lehetne köszönten olasz nyelven?

    Előre is köszönöm a választ!

    Consolata G.

  3. FELICE ANNO NUOVO A TUTTI!!

  4. Buon Natale e Buon Anno!

  5. Áldott karácsonyi ünnepeket kívánok!A lányom,aki már 10 éve Olaszországban él, az idén most nem tudott haza látogatni és teljes olaszos szokásrend alapján ünnepelnek.Nagyon sok mindenben eltér a mi hagyományainktól,de nem rosszabb!

  6. Békés,boldog, szeretetben gazdag ünnepeket kívánok mindenkinek!

  7. Boldog Karácsonyi Ünnepeket és nagyon jó egészséget kívánok! Viola

  8. Mindenkinek áldott karácsonyi ünnepeket
    és Boldog újévet kíván.
    Máté Kriszti

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.