Az olasz tanulás leggyakoribb buktatói

Az olasz tanítás, a tanulóktól kapott levelek és a saját nyelvtanulási tapasztalataim alapján 3 probléma van az olasz tanulásban, amelyek közül legalább egy a legtöbb nyelvtanulónál fennáll. Most mind a 3 probléma megoldására tippeket is adok, olvasd el, és tanulj hatékonyabban olaszul!

1. Miért? – Hiba: a pontos cél hiánya

olasz tanulás - cél

A kérdés inkább: milyen konkrét céllal tanulod az olasz nyelvet? Ha nincs ilyen, ha nem tudod, pontosan hova akarsz eljutni, akkor nem lesz könnyű. Ha nincs egy célod, ami erősen motivál az olasz tanulásban, fennáll a veszélye annak, hogy a kezdeti lelkesedés egyszer csak alább hagy. Elutazol, sok a munka, jönnek az ünnepek, abbahagyod a tanulást, sokat felejtesz, hónapokig halogatod a dolgot, majd fél év után kezded elölről…

„Jó lenne tudni beszélni”

„Nyelvvizsgázni szeretnék”

„Megérteni, ha hozzám szólnak”

Ezek jó célok, de még nem elég konkrétak. A célod legyen jól definiált, konkrét, és tartalmazza a következőket: pontosan mit akarsz elérni, milyen hasznod fog ebből származni, és határidőt.

Például: “Nyolc hónapon belül eljutok egy erős társalgási szintre, így már fogok tudni annyit, hogy a következő olasz utamon elbeszélgessek az emberekkel.”

2. Hogyan? – Hiba: a megfelelő körülmények hiánya

olasz tanulás - tananyag

Te is az a típusú nyelvtanuló vagy, akinek egész gyűjteménye van otthon az olasz könyvekből? Netán már legalább 5 különböző nyelvtanfolyamra beiratkoztál, de mégsem jutottál egyről a kettőre? Az volt a gond, hogy nem találtad meg a megfelelő utat. Válaszd ki a Neked való tananyagot, tanfolyamot, tanulási formát! Szánj erre időt! Gondold végig, mi fér bele a Te idődbe, mi passzol a személyiségedhez!

Olasz tanfolyam, online leckék vagy magántanár?

Nehezen alkalmazkodsz másokhoz? Teljesen kiszámíthatatlan az időbeosztásod? Akkor ne iratkozz be egy csoportba, mert nem fogod jól érezni magadat vagy előbb-utóbb elkezdesz kimaradozni. Viszont ha nem szeretsz egyedül lenni vagy kevés az akaraterőd, jobb, ha nem egyedül vágsz neki az olasz tanulásnak, hanem nyelviskolába mész, ez megadja a húzóerőt.

Könyvek, könyvek, könyvek…

Ne vásárolj össze mindenféle tananyagot, mert a végén nem fogod átlátni, mindegyikbe csak bele-belekezdesz, és egy nagy káosz lesz az olasz tanulás. Kettő, legfeljebb három tananyag bőven elég: egy „alap” könyv, amit elejétől a végéig átveszel, ebben legyenek feladatok vagy tartozzon hozzá munkafüzet. Használhatsz mellé egy „kiegészítő könyvet”, amelyikből kedvedre hozzáolvasol ezt-azt, ami tetszik. Ez kapcsolódhat például egy hobbidhoz is: ha szeretsz főzni, vehetsz egy olasz nyelvű receptes könyvet. Valamelyik tananyaghoz mindenképpen tartozzon hanganyag!

Mielőtt megveszel egy olasz könyvet vagy egy online tananyagot, vizsgáld meg! Nem elég, ha tetszik a borítója, nézz bele! Egynyelvű vagy van benne magyar nyelvű magyarázat? Vannak benne feladatok? Van hozzá megoldás? Milyen szintre juthatsz el vele? A könyvesboltban bele tudsz lapozni a könyvekbe, az online tananyagokhoz pedig általában jár próbalecke, mint az én Olasz Kezdőknek online tananyagomhoz is.

Haditerv

Amikor kiválasztottad a módszert, adott esetben a tanfolyamot vagy a magántanárt és a tananyagot, készítsd haditervet! Arra figyelj, hogy teljesíthető legyen! Olyan dolgot kell kitalálnod, amit meg tudsz valósítani. Akár egyedül tanulsz, akár tanfolyamra jársz, szükség lesz önálló tanulásra. Gondold végig, mennyi idő kell, hogy a határidőre elérd a célodat. Iktasd be a napirendedbe az olasz tanulást!

Például: Nagy a motivációm, így egyedül is képes leszek tanulni. Gyorsan akarok haladni, viszont intenzív tanfolyamra nincs időm és pénzem sem, ezért önállóan fogok tanulni. Megveszem az Olasz Kezdőknek online tananyagot, és 10 hónapon belül mind a 100 leckét meg fogom tanulni. Jövő októberre szeretnék végezni, addig 10 hónapom van. Ehhez havonta 10 leckét kell átvennem, ez heti 2-3 leckét jelent.

3. Mikor? (3. hiba: az időhiány!!!)

olasz tanulás - idő

Volt már olyan gondolatod, hogy „Nekem egyszerűen nincs időm a nyelvtanulásra!” De van. 🙂 Csak vannak más dolog az életedben, amit fontosabbnak tartasz a nyelvtanulásnál, és nem akarsz lemondani róluk. Mielőtt képzeletben megdobálsz paradicsommal, tudom, ezek sokszor a következők: munka, gyereknevelés, házimunka, persze, ezekről nem mondhatsz le.

 • Átszervezheted a napodat, kiszervezheted a házimunka egy részét a családnak, kérhetsz tőlük segítséget. Megérdemled, hogy heti pér órában azzal foglalkozz, amivel szeretnél!
 • Egy szuperlelkes tanítványomnak három pici gyerkőce van, emellett dolgozik, mégis valahogy talál időt az olasz tanulásra, sokszor a gyerekeket is befogja és velük együtt tanulja a szavakat, akik ezt nagyon élvezik!
 • Ha a „féjszbukosok” közé tartozol, akár napi egy órát is eltöltesz a közösségi oldalakon, már találtam is Neked időt a nyelvtanulásra! Heti 2-3 napon tarts „féjszbuk böjtöt”, aznap ne nyisd meg ezt az oldalt, helyette tanulj!
 • Utálsz korán kelni? Én is! 🙂 Napi 7-8 óra alvásból le lehet faragni 20-30 percet. Kelj fel korábban, és szánd ezt az időt az olasz tanulásra! Ha viszont már így is kimerülten ébredsz és keveset tudsz aludni, ne ezt válaszd!
 • Mennyi időt töltesz naponta utazással? Akár kocsival, busszal vagy biciklivel jársz dolgozni, tudsz közben nyelvleckét hallgatni. Vedd a fáradságot, keríts megfelelő kábelt, adaptert, technikához értő családtagot, és tanulj utazás közben! Vigyázz, mert nem akármit és akárhogy kell hallgatni ahhoz, hogy igazán hatásos legyen, de erről máskor írok.

Például:  Heti 2-3 leckét kell megtanulnom az online tananyagból. Hétfőnként és szerdánként fogok tanulni 1-2 órát munka után. Ha ez nem elég, pénteken felkelek háromnegyed órával előbb és akkor is tanulok. A hanganyagokat lementem a telefonomra 10 leckénként, és munkába menet azt hallgatom.

Remélem, segítettem abban, hogy hatékonyabb legyen az olasz tanulás! Szóval jegyezd meg:

1. Legyen konkrét célod,

2. válaszd ki a megfelelő tanulási módszert és legyen hozzá haditerved,

3. legyen időterved, biztonsági tartalékokkal!

17 hozzászólás

 1. Kedves Anna!
  Működik az oldal? Nem találtam friss bejegyzést. E-mailt is küldtem.
  Köszönöm:
  Noémi

 2. Ciao Bea,
  reméljük, mire megnyitják az olasz határt, már profi olaszos leszel! 🙂

 3. Szia Anna!

  Imádom az olaszokat, ezért is sokat szeretnék utazni Olaszországba. A motiváció ez lenne, hogy válaszolni, kérdezni tudjak. Ne tudjanak “eladni”…
  Időm hamarosan több lesz, így ez sem lehet kifogás.
  Köszönöm, hogy elindítottál ezen az úton… remélem kitartásom lesz hozzá. Ciao Bea

 4. Kedves Idus! Jó esetben beszélik a “hivatalos” olasz nyelvet, és azt meg fogod érteni. Üdülőhelyeken, vendéglátásban, turistákkal dolgozó embereknél erre lehet számítani. Viszont kisebb falvakban, alacsonyabb műveltségű emberek között tényleg előfordul, hogy nem nagyon jön a nyelvükre az olasz, csak a dialektus. Megmondom őszintén, én az abruzzói dialektust sem értem meg például, pedig ott éltem három évet. A felét megértem, a másik felét meg próbálom kitalálni, vagy kedvesen mosolyogva bólogatok. 😀

 5. Kedves Anna!
  Kicsit megdöbbenve olvasom, hogy Olastországban a délieket nem értik az északiak. M.o.-on is létezik “tájszólás”, de azért megérteti mindenki magát. Ha Én pl Szicíliába készülök!, még fogom érteni és ők még fognak érteni? Hogyan tanuljak, higy megértsük egymást északon és délen is!?

 6. Kedves Anna! Szeretném megkérdezni, hogy van e értelme az írásbeli feladatok megoldása nélkül is belevágni az ingyenes leckék folytatásába, a megvásárolható leckékkel? Sajnos a tabletem nem támogatja a feladatokhoz szükséges programot. Üdvözlette Kómár Judit

 7. Kedves Anna! Nagyon köszönöm a nyelvleckéket, a tanácsokat. Nagyon-nagyon hasznosak és inspirálóak. Mindig mindenre van idő, csak tanulásra kevés. Abban a “szerencsés” helyzetben vagyok, hogy egy olasz közösségbe járok, sokat tanulok hallomásból is, amikor “olaszul” beszélnek. Többször előfordul, hogy egymást – északiak a délieket – sem értik. Sok mindent megértek, de bátortalan vagyok megszólalni, kivéve az egy-kétszavas válaszokat. Remélem segítségeddel talán ez is menni fog. Köszönet mindenért.

 8. Kedves Anna!Nagyon örültem alevelednek,nagy segitség az olasz nyelv tanulásban!Lassan haladok,de haladok,mikor megyek Olaszországba,talán már elboldogulok:Köszönettel és Hálával:Csillag Mária, aki imádja mindent ami OLASZ!

 9. Mien magantanar fel ėve kint vagyok hetfotol vasarnapig munka 😀 4 het kinnt 1 het othon .vic ez a nyelv tudok kb ezer szot ragozni stb.csak mas olaszokal beszelni kel es megy ez magatol.

 10. Kedves Anna!Teljesmértékbe igazad van,ami az elhanyagolást,kibeszélést illeti a nyelvtanulással.Csakis újra nagyon megtudom neked köszönni,hogy ennyit fgllalkozol velünk,és jobbnál jobb leckékekkel,példákkal fordullsz hozzánk ezzel a szuperul összeallított tananyagokkal,énekekkel,stb.Nagyon megszeretnék tanulni beszélni,kiskoromtól tetszik az olasz nyelv,és minden,ami vele kapcsolatos.u.i.szeretnék ott élni.Mille,mille grazie!

 11. Éva Kiss Farkas

  Anna!
  Köszönöm a motivációs levelet. Komoly elgondolkodtató. Viszont én buta vagyok! Tudok sok szót. De nem tudom mondattá alakítani. mindig kételkedem, hogy nem jó, így hamar feladom. De köszi, a cél kitűzés, lehet bejön: Ciao! Éva

 12. Szia
  En olasz o.ba szeretnenk elmenni minden megtanultam de azert vanbak kiesisek na mindegy a kerdesem gogy kerek valamit a bolt pl5fagyit?

 13. Szia Anna
  Mi mar voltunk kapcsolatbe parszor….
  En kint elek olaszorszagba pontossan Romaba.
  isklaba jarok most eppen kint “Accademia del lusso”beszelek olaszul de olasz nyelven szakmat tanulni nagyon nehez!!!
  Szeretnek akar online skype,vagy ha budapesten vagyok magan nyelv oktatast.
  minden lehetoseg erdekel:)
  koszonom a valaszodat …..tiszteletem millio puszik
  Monika
  0036203303210
  00393318126423
  moniquehth@gmail.com

 14. A cél megvolna: beszélni tudni!
  Az időt én magam lopom el a tanulástól mondván: “mindjárt, mindjárt” aztán elmúlik a nap… Anna jól ismeri a nép lelkivilágát!:-) A legjobban az segítene (Anna irtó klassz leckéin kívül) ha lenne egy olasz film magyar felirattal a utubeon amit le lehet állítani bármikor és visszamenni a problémás mondatra.Van valakinek?

 15. Cara Beatrix e Magda!

  Köszönöm, hogy írtatok, örülök, hogy hasznos volt ez a bejegyzés és az olasz leckék!

  További sikereket kívánok Nektek!
  🙂

 16. Anna, köszönöm, a napi 10-15 perc olasszal is eljutottam addig, hogy a legfontosabbakat el tudtam mondani Olaszországban a szállásomon! Szuper érzés volt! És gyönyörű ez a nyelv, ez a legerősebb motivációm.:)

 17. Ciao Anna!
  Nagyon örülök hogy ezeket mind leírtad. Nekem is néha az volt a bajom hogy elkezdtem és abba hagytam. Most már tudom mit szeretnék és kitűztem a célt. Nagyon hasznos volt számomra ez a beírás.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.