Toszkánai olasz tanfolyam – gyakori kérdések

Amikor valaki jelentkezik a toszkánai olasz tanfolyamra, gyakran elkéri a korábbi tanulók elérhetőségeit, hogy kérdéseivel bombázhassa őket. 🙂 Egyik kedves tanulónk, Oszkár, aki 2013 júliusában töltött két szép hetet partneriskolánknál, nagyon kedves és részletes választ adott az után utazóknak. Engedelmével közkinccsé bocsájtjuk a válaszait, hiszen olyan dolgokról van bennük szó, ami minden további jelentkezőt érdekelhet. Ő egy augusztusi utazónak írta a válaszokat, úgyhogy az időjárással, meleggel kapcsolatos dolgok természetesen nem vonatkoznak a télen, tavasszal utazókra. 

1. Milyen volt a felmérő teszt? 

A felmérő teszt az kb. 40 perces volt, írásban, és sorban ment a nyelvtani részekben tanultakon. Nem nehéz, tesztjellegű. Alapesetektől (jelen idő, kijelentő mód- és utána sorban nehezedett) a kb. B1-B2 szintű kérdésekig. Én vacakoltam az elejével, pedig figyelmeztettek, hogy lehet ugrani is (ezt Neked is ajánlom), hogy lássák, nyelvtanban meddig jutottál. Én már nem jutottam el időhiány miatt a feltételes módig és a congiuntivo-ig a válaszokkal, pedig tanultam már és tudom, így aztán – de egyáltalán nem baj – a második szintbe osztottak be, a négy szintből. De nem is ez a lényeg, hanem a gyakorlás és a rendszer rögzülése. És emiatt én még örülök is, hogy nem ugráltunk nagy lépésekben. Ez jól megalapozta az egészet, és aztán jött a java, amikor új szavakat, kifejezéseket tanultunk. Meg az italianizmusok. Tehát nincs túlzottan nagy jelentősége a szintfelmérésnek. Ez inkább nekik szól….

2. Kik a tanárok?

Két tanár van, Clara, ő a tanfolyam igazgatója, dottoressa! És a testvére, Giuseppe, ő filozófusnak készült anno. Két kiváló, lelkiismeretes segítőkész jó tanár. Bátran fordulhatsz hozzájuk bármivel. Segítenek.

3. Hogy alakult egy napod, mikor volt tanítás, és utána mit lehet csinálni?

Déli egyig tartanak az órák (11-kor van 20 perc szünet, egyébként folyamatos). 1 után szabad vagy, azt csinálsz, amit akarsz, egyedül vagy. Hétvégén is. Kinézel valami helyet, busz, egyébként az élet úgy este nyolc után kezdődik a parton. Mindennap! És éjjel egyig-kettőig buli!!!  Csütörtökön délután voltunk autóval Populloniában, az egy csodálatos hely. A Barratti öböl, stb…Etruszk sírok, stb…

Máskor pedig felmentünk a hegyen lévő kisvárosba, Castagneto Carducci-ba, amelynek védőszentje (most súgok :)))): San Lorenzo, és a Gherardesca családé volt évszázadokig a kastély, amit 1200 körül létesítettek. Ők voltak a környék urai. Megnéztük a Scala Santa-t, a Szent Lépcsőt, ez elég meredek és szűk, de érdekes és vonzó. Kedves középkori kisváros, és a benne élők nagyon kedves készséges emberek… Azért minden poént nem lövök le…

Castegneto Carducci - olasz tanfolyam

4. Pontosan hol van a nyelviskola? Milyen a környék?

A nyelviskola (ilyenkor nyáron) Donoratico-ban van, ez se nem Castagneto Carducci se nem a tengerparton lévő Marina di Donoratico, hanem egy kisváros, olyan magyar viszonylatban kb. Kispest vagy Zamárdi szintű, csak tele pálmákkal, virágokkal, pinolli fenyőkkel, mandarin fákkal, bokrokkal, szóval egy mediterrán csoda… Ha Donoratico-ban fogsz lakni (feltételezem, hogy ott, ha az iskola foglalt szobát Neked), akkor az közel lesz a tanfolyam helyszínéhez, de lehet bérelni biciklit. Mi a tengerparton laktunk, mert sikerült egy olcsó hotelszobát kifognunk. Mi autóval voltunk, onnan a tanfolyam a városban kb. 4 km (5-6 perc) volt, biciklivel 10 perc. Néha busszal mentünk be Donoratico-ba, 1,2 € egy jegy, oda-vissza 2,4€. Hogy értsd: 4 cittáról van szó. 1. Donoratico. Itt van a tanfolyam, ahol egyébként ősztől tavaszig bevándorlókat tanítanak (ez egy nagyon tisztességes dolog). 2. Castagneto Carducci. Ez fenn van a hegyen, Donoratico-tól kb. 5 km. ehhez annyi közünk van, hogy lehet oda kirándulni, és van egy nagyon klassz étterem (a Gramola), ahol a Zuppe di verdure a legfinomabb. Igaz, nem olcsó. 10€, de ilyet én még nem ettem ebben a műfajban….Ital? Ebben a hőségben nem ajánlott. Csak az olivaolajos kenyér sóval, és esetleg paradicsom, gyümölcs. Vajat nehogy egyél. Csütörtökönként van hetipiac Donoratico-ban, na ott mindent kapsz, és nem drágán, a pecorino-tól kezdve a legszebb gyümölcsökig, de húst mi sose ettünk a hőség miatt. Csak reggelire valami édeset, croissant és kávé, narancslé, és rengeteg, rengeteg citromos víz, buborékmentes víz citrommal. Napi négy-öt liter a minimum, egyébként rosszul leszel… Az ember nem is nagyon kíván enni a meleg miatt. (ez egy augusztusi élménybeszámoló – a szerk.) 3. Bolgheri. Az egy kis cittá, kb.10 km. Donoratico-tól, és egy kedves kis kirándulóhely, ennyi. Van egy gyönyörűnek mondott ciprus sor 5 km. hosszan az út mellett, erről írt Carducci egy szép verset. Carducci egy Nobel-díjas költő volt, róla nevezték el emiatt a várost, amit régebben Castagneto Marittima-nak hívtak. És a 4. Marina di Donoratico, ez tulajdonképpen a tengerpart, egy szép kis üdülőhely, nagy bulikkal esténként. Van szabadstrand, lehet délutánonként, hétvégén fürödni a tengerben, csodálatos panoráma, stb…. Nem a Riviéra, ez az Etruszk part, itt inkább általában olaszok nyaralnak, kevés a külföldi, de azért vannak. Barátságos hely, lehet jókat dumálni, gyakorolni. A négy hely körül megy egy turistabusz azt hiszem óránként, ami ingyenes. Szóval, jólszervezett kis hely.

Castegneto Carducci - olasz tanfolyam

5. Milyen a közlekedés?

Ha szeretsz gyalogolni, akkor az kb. fél óra a sulitól a tengerpartig, de mondom, van busz, és lehet biciklit bérelni, az út pedig gyönyörű és nem kell emelkedőkre tekerni. Rengetegen bicikliznek az erdei sétányokon, a vialen. Szóval van választék.

6. Milyen a szállás?

A szobákról a fentiek miatt semmit nem tudok. Én mást választottam.

7. Hol lehet internetezni?

Sajnos, a tanfolyam épületében nincs free Wifi, de elég sok helyen van a városban és a parton is. Ki kell ügyeskedni :)))

8. Lehet vásárolni a közelben?

Donoratico nagyon jól felszerelt. Van ugye a heti piac, és van két kb. Spar nagyságrendű kis „hipermarket”. Az egyik a Coop, a másik a Conad. Ezekben, mint Pesten, minden van. És sokáig vannak nyitva, légkondicionáltak, szóval szuper. 1€ pénzérmével működnek a bevásárlókocsik, de van kosár is, és a végén nem koldulja el senki a pénzed :))). Az eladók segítőkészek nagyon.

9. Milyenek az árak? Kb. mennyiből lehet kijönni?

Ha jól csinálod (nem étterem meg pia..), akkor 10-15 €/nap átlagból kijössz. Nagyon nézd meg az árakat, van olyan paradicsom pl. ami kilója 0,8€ és van 2€. A városkában a hosszú utcán (fő utca, valami Aurelia…) kb. 1,5 km-re a sulitól van egy kis kiülős kerthelyiséges barátságos „Bár” (a túloldalon egy női szobor van..), kifőzde, ott 6-7 € -ért tudsz enni egy jó speghettit paradicsommal vagy pesto-val, vagy hallal, vagy vaddisznó husival :)), és vízzel. Vaddisznó=cingiale. Szóval, mi többnyire hideget ettünk, néha egy-egy leves, pizza, spaghetti lecsúszott, de ebben a melegben elég is volt. Főleg tészta. És olíva olaj, kenyérrel, sóval. Az a csúcs!!!

10. Mikor, hol kell fizetni?

A tanfolyami díjat első nap kell kp. kifizetni a helyszínen, adnak nyugtát, nagyon becsületesen.

11. Egyéb, amit fontosnak tartasz?

Szóval, nagyot lehet haladni két hét alatt, és nem árt az ismétlés, sőt…. Én nagyon erőltettem a dumálgatást mindenkivel a városban minden témáról, az nagyon hasznos volt. Újságot vettem reggel. Bejönnek kifejezések, amik megmaradnak egy életre… (Ezt nagyon jól tetted, le a kalappal!!! 🙂 – a szerk.)  Nagyon lazán öltözz, könnyű trikó, rövidgatya, strandpapucs, semmi etikett :))) És szalmakalap vagy ilyesmi a nap miatt…. És sok váltásra van szükség, mert nagyon izzad mindenki ebben a forróságban. (Sok a légy, de ki lehet bírni, legalább nem alszol el az órák alatt.).:-)))) A legyek kb. 10-től 12-ig vannak „szolgálatban”. Érthetetlen, de így van :)))) Mi összesen, nagy szerencsénkre négyen voltunk a csoportban, így rengeteget tanultunk és nagyon intenzíven. És csak olasz minden, egy szó sincs más nyelven. Addig kell küszködni, míg megérted. Szótárt ne vigyél, semmi értelme. Csak mutogatás és szinonimák :))))) meg az internacionális szavak….Egy nagy üres füzet és toll. Ennyi. Ha gondolod, hang-vagy képfelvevőt vigyél, ami könnyű, utána itthon nagy hasznát veszed. Gyakorlás….

Toszkánai olasz tanfolyam – jelentkezés

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy hasonló felejthetetlen élményekben legyen részed, kattints ide, és olvasd el a toszkánai intenzív olasz tanfolyam részleteit! >>

Ott minden információt megtalálsz, és ha kérdésed van, tedd fel bátran a kommentek között!

 

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.