Beszámoló a toszkánai tanfolyamról

Egyik kedves tanulónk a nyáron élt a lehetőséggel, és nekivágott Olaszországnak: benevezett a 2 hetes intenzív tanfolyamra, a toszkánai partner iskolánkba. Olyan kedves volt, hogy miután hazajött, küldött nekünk egy részletes beszámolót, rengeteg fotóval. Nem is változtatok az írásán, engedélyével szó szerint idézem Nektek, csak tagolásként írtam bele néhány címet.

Intenzív olasz tanfolyam és nyaralás Toszkánában

“Egy hét eltelt már amióta hazajöttem, de csak most van időm írni pár sort. Fantasztikus 2 hetet töltöttem én is ezen a toscanai gyöngyszemen, Donoratico-ban, és elsősorban Nektek köszönhetem, hogy felhívtátok rá a figyelmemet, és segítettetek megszervezni a részvételt.

Olasz tanulás, órák, tanárok

Két nagyon kedves és rendkívül segítőkész tanár, Clara és Giuseppe mindig és mindenkor ott volt, amikor szükségünk volt rá. Kezdve attól, hogy vasárnap este Clara kiküldte az állomásra a testvérét, Giuseppét engem fogadni, aki meg is mutatta azon nyomban, hogy másnaptól hova fogok iskolába járni, majd elkalauzolt a szállásomra. Sajnos az egész iskolába velem együtt csak hárman voltunk, én külön „csoportba” kerültem egymagam, képviselve a középhaladó-haladó csoportot, hiszen a másik két lány jóformán teljesen kezdő volt. Ennek megvolt a maga előnye és hátránya is. Mindenesetre az első héten intenzív 20 órás magántanfolyamon vehettem részt Clara segítségével, úgy érzem sokat fejlődtem a beszédértésben, de beszélni is bátrabban mertem, amikor akár a hétköznapokban szükségem volt rá. Na meg a nyelvtan: első hét vége + második hét eleje intenzív congiuntivo, majd a végén még egy kis condizionale, jó volt! 🙂 Második héten már kaptam egy társat is magam mellé, aki első héten Firenzében tanult.

Toscana-Marina di Castagneto C.

Marina di Castagneto C.

Az órák menete nagyon jól volt felépítve: első két óra nyelvtan, majd szünet után beszélgetés, párbeszédek, CD-hallgatás. És ez így ment mindennap… A végén még oklevelet is kaptunk, ott azt írták, hogy avanzato vagyok… 🙂

Szervezett programok

Külön jó volt, hogy mindkét héten egy-egy nap kirándulásokra is elvitt bennünket Giuseppe, első héten megnéztük Bolgheri-t és Castagneto Carducci-t, majd második héten Massa Marittima-t, ez utóbbihoz egy kicsit utazni kellett. Mindhárom kisváros gyönyörű, nagyon hangulatos kis, középkort idéző utcácskákkal, csodálatos panorámával, szép épületekkel. És, amilyen élvezettel és beleéléssel magyarázott közben Giuseppe!…Öröm volt hallgatni… 🙂

olasz tanfolyam Toszkánában

Castegneto Carducci

Az olasz tanfolyam helyszíne

Donoratico – ahol a szálláshely és az iskola is volt – önmagában is gyönyörű hangulatos kis helység, csodálatos növényekkel, de ezt még megtoldottam egy-egy egyéni kirándulással, ami – autó hiányában kissé nehézkes volt néha, de azt tettem, amire lehetőségem volt. Egy nap Firenze – ahol volt szerencsém Monica-val is összefutni -, itt próbáltam villámtempóban egy gyors benyomást szerezni e reneszánsz csodáról, részben sikerült is. Egy másik – teljes – nap a közeli Elba szigetére rándultam ki, az idő rövidsége miatt csak a főváros, Portoferraio fért bele sajnos. De megérte!!!… 🙂

toscana-firenze

Il Duomo di Firenze

Egyéni kirándulások

Aztán egy délután „leugrottam” a Baratti-öbölbe ill. Populóniába – két gyönyörű hely egymás mellett, ill. „alatt”, ez utóbbi régebb etruszk település volt, ma gyönyörű kilátás nyílik az öbölre, és a környező, hamisítatlan toszkán tájra. Na meg etruszk múzeum is van, de oda már későn értünk ( ismét Monicaékkal ).

Toscana-Torre su Populonia

Torre su Populonia

És a végén még megnéztem Volterrát is, egy hamisítatlan középkori városka fent egy domb tetején, na meg híres az alabástrom-feldolgozásáról… 🙂 San Gimignano most sajna kimaradt, majd legközelebb.

Ja, és minden másnap Marina, Marina és Marina, csodálatos volt, egyébként is „tengerimádó” vagyok… 🙂 A víz, a hullámok, a pálmafák, nem lehet velük betelni… 🙂 Tengerpart egyébként is tökéletesen alkalmas volt a „kagylózásra”, füleim hatalmasra nőttek ( talán a sós víz hatására? :)), és itták magukba a környező olasz családok csacsogásából „kinyert” beszédfoszlányokat. Nagyon hasznos volt…

toscana-golfo

Golfo di Baratti

Összegzés

Egyszóval: Tengerpart, pálmafák ( + egyéb gyönyörű mediterrán növények ), csodás tájak és városok, két nagyszerű tanár és az ő tanításuk = szuper, szuper, szuper nyaralás!!! Még az sem kizárt, hogy jövőre megismétlem…;-)

Köszönöm még egyszer a lehetőséget, és csak bíztatni tudok mindenkit, hogy menjen!!! Teljesen kezdőként is lehet jelentkezni, mint az a 15 éves orosz lány, aki a másik csoportban volt.

Toscana-Un bell'oleandro

Un bell’oleandro

Egyelőre ennyit, a többit majd szóban, ha lehetőségem lesz rá.

Mondandómhoz fogadjatok szeretettel néhány képecskét a mellékelt küldeményben. 🙂

Ciao e grandi abbracci a Voi

Zoli”

Ehhez nincs mit hozzáfűzni! 🙂 Ezúton is köszönöm Zolinak ezt a részletes beszámolót, és örülök, hogy ilyen jól sikerült az utazás! A múltkori olasz est tanúsága szerint tényleg sokat fejlődött az olasz tudása is!

Kedvet kaptál?

A jó hír, hogy ha lázba hozott Titeket a fenti leírás, és már indulnátok is, nem kell jövő nyárig várni. Ősszel, télen és tavasszal is indulnak tanfolyamok, ráadásul ilyenkor kedvezőbb áron. Igaz, hogy nem nyári meleg fog fogadni Titeket, a fürdőruhát is otthon lehet hagyni (bár márciusban már van, amikor lehet fürdeni!), de itt elég enyhe a klíma, télen is gyakoriak a napsütéses órák, amikor nagyszerű sétákat lehet tenni a turistamentes tengerparton. Ezen az oldalon olvashatsz egy részletes leírást a tanfolyammal kapcsolatos tudnivalókról, az aktuális árakról és a jelentkezés menetéről. Olasz tanfolyam Toszkánában >>>

 

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.