Velencei Karnevál – 2013

Velencei Karnevál – Te voltál már?

Főleg az utóbbi évek hirdetéseinek köszönhetően biztos Neked is megfordult már a fejedben, hogy egyszer el kéne menni a Velencei karneválra! Egy világhírű esemény, Olaszországban van, és nincs is olyan messze! Sok utazási iroda szervez Velencei karnevál „túrát”, és a különböző kuponos oldalakon is jó akciókat találhattok. A legtöbb ilyen út egy vagy kétnapos (az egynapos, buszon alvós verzió elég fárasztó), van, ahol csak kitesznek a buszból, és mindenki megy amerre lát, máshol a program része egy kis idegenvezetés, néhány velencei nevezetesség meglátogatása is. Az oldal alján összegyűjtöttem néhány utazási irodát, akik szerveznek utakat a 2013-as Velencei Karneválra.

velencei karnevál - jelmezek

A Velencei Karnevál története

A „karnevál” elnevezés

„Az elnevezés a középkori latin carne levare, „a hús elhagyása” kifejezésből alakult ki. A hús szó azonban nem csak a keresztény ünnep böjtmegelőző jellegére utal, hanem a farsangi eszem-iszomra is. Ilyenkor ugyanis rengeteg hús (disznó, marha, és csirke) fogyott.”

Ókor, középkor

“A karneválnak a Dionüszosz ünnepekkel való rokonítása nem teljesen alaptalan, ugyanis az ókori Görögországban volt egy olyan Dionüszosz ünnep, ami éppen a mai farsangi időszakkal esik egybe. Az ekkor rendezett vidám mulatságokat hangos, álarcos felvonulások kísérték.

A középkorban is tovább éltek ezek az álarcos, állatjelmezes felvonulások. Ezeket a régi, pogány ünnepeket később az egyház keresztény tartalommal töltötte meg. Európa legtöbb országában emlékezetes és mindig újra várt esemény volt az álarcos felvonulás, amikor vagy az ismert, hajó formájú kocsik tetején, vagy másféle feldíszített szekereken óriási maszkos, jelmezes alakokat hordoztak körül.”

Reneszánsz és utána

“A reneszánsz Firenzében az álarcosbálok védnöke maga a városállam Medici-házi uralkodója, Lorenzo Il Magnifico volt. Ekkor alakult ki a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak farsang elnevezése, amely – főként az utolsó három napban – a szabados mulatozás, kicsapongás, böjtök előtti népünnepélyek ideje is. Az egyébként szigorúan vallásos, hétköznapi életet a féktelen örömünnep váltotta fel ekkor.

Velence a 18. század-ban elnyerte a karneválok városa címet. Ekkoriban már Európa nemesei százával özönlötték el, hogy jól kimulassák magukat a város terein és utcáin, a kaszinókban és színházakban. 1869-ben például Ausztria császára, Ferenc József is részt vett – inkognitóban – a karneválon a Tron és Rezzonico családok vendégeként. Amikor a köztársaság megbukott, a város fejlődése alábbhagyott, a karneválról is megfeledkeztek.”

Forrás: wikipedia

Ezek után a Velencei Karnevál újjáéledése néhány velencei polgár és szervezet összefogásának köszönhető. 1979-ben ünepelhették az újjászületett velencei karnevált egy 11 napos programsorozat keretében, ami azóta is érdeklődők százezreit vonzza a városba évről évre.

Programok a Velencei Karneválon

Ez itt a Velencei karnevál hivatalos honlapja: http://www.carnevale.venezia.it/

A programokat pedig itt találjátok: http://www.carnevale.venezia.it/programma.php , az oldal olasz nyelvű, de lehet váltani angolra.

Itt pedig egy magyar nyelvű cikk, 7 érdekes programmal a Velencei karneválról: hvg.hu/utazas/20130108_7_utanozhatatlan_program_a_Velencei_Karne

Il volo dell’angelo – Az angyal röpülése: ez az egyik leglátványosabb része a Velencei karneválnak. A Szent Márk téri harangtoronyból száll alá egy arra kiválasztott jelmezbe öltözött személy. (Na, ilyenkor a legnagyobb a tömeg!) Hogy hogyan is történik ez pontosan, nézd meg ezen a videón:

Tömegturizmus a Velencei Karneválon

Mi pár éve voltunk a Velencei Karneválon egy hétvégére. A személyes tapasztalatom: akit érdekel, annak egyszer érdemes megnézni, főleg, hogy Magyarországról nem kell olyan messze mennünk. Viszont a jelmezes kavalkádon kívül csak úgy mászkálva a városban nehéz igazán tartalmas programra bukkanni, a tömeg viszont annál nagyobb. Éppen ezért a karnevál ideje alatt igazán nem lehet megcsodálni Velence szépségeit. Sőt, február lévén, nincs is az az igazi „sétálós” idő, úgyhogy öltözzetek jóóó melegen! Amikor a Szent Márk téren valami látványosabb esemény történik, félelmetes tömeg tud ott összegyűlni, klausztrofóbiások messziről kerüljék! Akár egy órába is beletelhet, amíg kikeveredtek a tömegből. Szóval: ha egy jó bulira vágysz, menj most! Ha meg akarod nézni Velencét, akkor inkább várd meg a tavaszt!

Az angyal repülése – itt indul útjára az angyal, épp most ugrott le a toronyról.

velencei karnevál - az angyal repülése

Az angyal már leért, a tömeg viszont nem oszlik… A téren lévő emberek mentek volna kifele, hogy levegőhöz jussanak, a környező kis utcákról viszont tódultak volna be az emberek a már csordultig lévő térre, mert azt hitték, még tart a látványosság. 30-40 perc ilyen “bunyó” után valahogy mégis sikerült kijutni szép lassan a térről. Pedig minden sarkon állt két-három csendőr, de ezt nem sikerült megszervezni nekik.

velencei karnevál - tömeg

Velencei karnevál 2013 – szervezett utak, utazási lehetőségek

MÁV – Karneváli különvonat Velencébe (A fekvőhelyes kocsiban drágább a hely, de kényelmesen lehet aludni.)

Velencei Karnevál nonstop 8900 Ft-tól

Velencei Karnevál – különböző programokkal

Velencei karnevál 2013 – Dolce Vita Kft

Ha ellátogattok az idén a Velencei Karneválra, remélem, sok jó élménnyel gazdagodtok! Szívesen olvasok élménybeszámolókat is! 🙂

Egy hozzászólás.

  1. Szia!

    Igen voltam már a velencei karneválon nem is egyzer többször voltam már Velencében ( 90 km-re lakom tőle)Nagyon szép 🙂 Emlékszem egy alkalommal mikor mentünk a gyerekeimmel elég korán volt még, és a Szent Márk Téren térdig érő víz volt, azt hiszem a dagály miatt, nagyon nagy élmény volt. Le a cipőket, fel a nadrág szárát. Ez nem mostanában volt a gyerekeim még mindíg emlegetik.Velence egy különleges hely szerintem, és gyönyörű 🙂
    üdv : Móni

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.