Olasz társalgási órák anyanyelvi tanárral

Olasz társalgási órák

Sok eltérő vélemény van arról, hogy hogyan is lehet a leghatékonyabban nyelvet tanulni. Ami kétségtelen, hogy beszélni kell! Ha az olasz nyelvet beszédre akarod használni, akkor igenis beszélve kell tanulnod! A legjobb pedig az eredeti forrásból, egy anyanyelvi olasztól tanulni. Persze, ahhoz, hogy helyesen megtanulj olaszul, szükség van a nyelvtanra is. Ezt a leginkább viszont egy magyar anyanyelvű tanár tudja elmagyarázni, aki tisztában van a magyar és az olasz nyelv sajátosságaival is. A legtöbb hazai tanfolyamon a magyar tanár és a nyelvtan megvan, viszont annál gyakrabban hiányzik a megfelelő mennyiségű olasz társalgás, főleg anyanyelvi tanárral . Erre nyújt nagyszerű megoldást az olasz csevegő klub!

Mi ez?

Olasz társalgási órák, de nevezhetjük csevegő klubnak is. 🙂 Nyelvtani magyarázat, feladatmegoldás itt nincs, csak beszélgetés, olaszul! Különböző témák köré (pl.: család, utazás, szabadidő) épülnek ezek a kiscsoportos olasz órák, végig ezekről folyik egy viszonylag kötetlen beszélgetés. A csoportok 2-3 fősek, úgyhogy minden órán sok lehetőséged lesz szóhoz jutni. (Eleinte 5 fős csoportokkal dolgoztunk, de a gyakorlat azt bizonyította, hogy jobb, ha 3-ra limitáljuk a létszámot – a technika, az időpont egyeztetések és persze a nyelvtanulás miatt is jobb így.) Úgy vannak összeállítva a csoportok, hogy viszonylag hasonló szinten legyetek, de itt nem baj, ha a többieknél egy kicsit jobban vagy kicsit kevésbé tudsz olaszul. A lényeg, hogy a saját szinteden, a saját meglévő tudásoddal fejezd ki magadat olaszul az adott témában.

Hogyan?

Az órák skype-on vagy google talk-on keresztül zajlanak. Ha nem szoktad használni ezeket a programokat, és szükséged van rá, az első óra előtt elmagyarázzák, hogy mit hogyan kell beállítani. Ki is próbálhatod, hogy az órán már minden gördülékenyen menjen, ami a technikát illeti, és az olasz tanulásé lehessen a főszerep.

Kivel?

Olasz anyanyelvű tanárokkal. Január végén egy tanárral indult az olasz csevegő klub, de pár hét alatt annyi jelentkező volt, hogy két további tanárral bővült a csapatunk. Mindannyian olaszok, úgyhogy nincs mese, olaszul kell elmondani nekik, akármit szeretnél! Ugyanakkor nem kell félni tőlük, nem harapnak! 🙂 Megszokták a lassú, külföldi beszédet, és nem fognak kinevetni akkor sem, ha egy mondatod nagyon “nyökögősre” sikerült! Szeretettel várnak Titeket, hogy minél jobban megtaníthassák Nektek az anyanyelvüket!

 

Monica - olasz tanárMonica olasz anyanyelvű tanár (Firenze) – Ciao a tutti! Monica Fulda diplomás olasz anyanyelvű tanár vagyok. Olaszországban születtem s végeztem tanulmányaimat, magyar, német és olasz nyelv és irodalom szakon a Firenzei  Tudományegyetemen. Egy évig éltem a németországi Heidelbergben, ahol nem csak tanultam, hanem olasz nyelvet és civilizációt is tanítottam.  Ezt követően jöttem Magyarországra. 3 évet töltöttem ösztöndíjjal a szegedi JATE-n és a budapesti ELTE-n.  Számos alkalommal tolmácsoltam is Magyarországon és Olaszországban. Ezen kívül többéves középiskolai tanítási gyakorlattal is rendelkezem Budapesten, a “Comenius” nemzetközi tanítási programon vettem részt Pécsett, mint olasz tanár és lektor, emellett  egy évet töltöttem ösztöndíjjal a budapesti Balassi Bálint intézetben, ahol egy műfordító képzést végeztem.

Massimo-anyanyelvu-olasz-tanarMassimo olasz anyanyelvű tanár (San-Gimignano) – 18 éve él Magyarországon. Tanulmányait Firenzében végezte műszaki, képzőművészeti és nyelvszakon. Magyar tanári képesítést a budapesti HLS iskolában szerezte meg. Franciául és angolul beszél középfokon és magyarul perfektül. Négy éve tanít olasz nyelvet diákoknak, munkavállalóknak, és munkahelyi csoportoknak szerte az országban skype-on és élőben. A nyelvtanítás mellett alkalmanként idegenvezetéssel és szinkron-tolmácsolással is foglalkozik.

Domenico Zoda olasz anyanyelvű tanár (Palermo) – 2009-ben diplomázott a Milánói Egyetemen nyelvi és kulturális közvetítés szakon, japán és kínai szakirányban. Nyelvtanításban jártas anyanyelvi olaszként bármely szinten, témában és korosztálynak vállal olasz nyelv tanítását, jelenleg Palermóban él, így onnan tartja a skype-os órákat!

Vincenso Cortese olasz anyanyelvű tanár (Reggio Calabria) – az általános nyelven kívül üzleti szaknyelvet is tanít. Budapesten él, nem beszél magyarul, tehát őt is középhaladó, haladó szintű tanulóknak ajánljuk.  Vállal korrepetálást, beszéd centrikus-, és üzleti nyelvi órákat is. Federicohoz hasonlóan ő is ad magánórákat is.

Nekem való?

Én mindig azt mondom, hogy az olasz beszédet már az első órán el kell kezdeni. Ha csak 10 olasz szót tudsz, akkor azokat használd. Én olaszul beszélek a teljesen kezdőkhöz is az óráimon. Viszont azt gondolom, hogy a kezdőknek szükségük van arra a kapaszkodóra, hogy ha kell, elmagyarázom magyarul is. Ennek hiányában van, aki esetleg frusztrált lesz, hogy nem ért mindent, és elmegy a kedve a tanulástól. Szóval, akkor ajánlom Neked ezeket az órákat…

  • ha már tudod az alapokat (egyszerű mondatalkotás, legalább jelen idejű igeragozás) és van egy legalább 2-300 szós szókincsed és fejlődni szeretnél
  • ha jártál egy tanfolyamra, ahol sok nyelvtant a fejedbe töltöttek, de nem volt alkalmad megszólalni az órán, és ezt szeretnéd pótolni
  • ha régen tanultál olaszul, akár több év(tized)e jártál olasz tanfolyamra, és szeretnéd újból a felszínre hozni az olasz tudásodat
  • ha egyedül tanulsz, és jó lenne néha visszajelzést kapni, és valakivel kommunikálni
  • ha akár kezdő, akár haladó vagy, szeretnél javítani a kiejtéseden, a beszédtempódon
  • ha Olaszországba készülsz, és szükséged van arra, hogy megálld a helyedet egy élő olasz társalgásban
  • ha a lakóhelyed, időbeosztásod, családod nem engedi meg, hogy rendszeresen kimozdulj és egy tanfolyamra járj

Ha ezek közül bármelyik igaz Rád, akkor Neked nagyon hasznos lesz  ez az olasz csevegő klub. Jelentkezz és pár nap múlva már Te is tagja lehetsz az egyik lelkes csevegő csoportunknak!

Vélemények – ők már kipróbálták!

Vannak, akik nem haboztak sokat, és egyből csatlakoztak, így már több órán is túl vannak. Már kezdő, középhaladó és haladó csoportunk is van. Megkértük, hogy írják meg a véleményüket, így talán Neked is könnyebb eldönteni, hogy csatlakozz- e.

Nagyon tetszenek a csevegő órák, nagyon élvezem, kicsit izgultam, mert bizony jó húsz éve tanultam utoljára a nyelvet, de nincs gond, mivel Nicola nagyon türelmes, jó tanár. Mindenkinek ajánlani tudom, aki kicsit is kedveli ezt a gyönyörű nyelvet!  – Gné H. Bea

 

A csevegő óra nagyon tetszett! Nagyon kedves volt mindenki, jól éreztem magam, jó a társaság… Rettenetesen izgultam, sokat hibáztam és tudom hogy többet is beszélhettem volna, legközelebb már bátrabb leszek. Nagyon várom már a következő szerdát!!! – P. Huba

 

Végig hallgattam egy órát a háttérből…nagyon tetszett,sokat értettem…s talán a következőn én is ott leszek… – O.Péter

 

Szuper volt az óra, erre számítottam, tetszik! 🙂 – T.Beáta

Gyakorlati tudnivalók – ár, jelentkezés, időpontok

  • egy 60 perces olasz óra ára 1500 Ft
  • általában heti 1-2 órája van egy csoportnak, de igény szerint több is lehet
  • folyamatosan indulnak új csoportok, illetve a már meglévőkhöz is lehet csatlakozni
  • a fizetés kéthetente vagy havonta történik banki utalással
  • jelentkezni ezen az oldalon tudsz, az alábbi űrlapon
  • miután jelentkezel, Helga kolléganőm fogja Veled felvenni a kapcsolatot. Tőle kérhetsz tanácsot a szinteddel kapcsolatban is, ha nem tudod eldönteni, melyik csoportba jelentkezzél.

Jelentkezés

Ha szeretnél csatlakozni az egyik olasz csevegő klubhoz, töltsed ki az alábbi űrlapot! A megjelölt szint és időpontok alapján megnézzük, hogy melyik csoporthoz tudsz csatlakozni, és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot email-ben!

Még elég kezdő vagyok…

Nem vagy benne biztos, hogy elég jól tudsz olaszul egy ilyen jellegű órához? Jelentkezz bátran akkor is, Helga fel fogja venni Veled a kapcsolatot, és segít a döntésben. Sőt, akinek szüksége van rá, részt vehet 1-2 úgynevezett “előkészítő órán”, ezt egy magyar anyanyelvű tanár fogja tartani. Ha úgy érzed, szükséged van egy kis időre, hogy belejöjjél az olasz beszédbe, de az elején még kell a segítség.

Eddigi csoportok

Mivel nemrég kezdett el szerveződni ez a csevegő klub, több csoport is alakulóban van. Az alábbi csoportokat tájékoztató jelleggel írom le. Van, amelyikhez lehet még csatlakozni, van, amelyik már tele van, de már 2 jelentkező esetén új csoportot nyitunk! Ha szeretnél tanulni, mindenképpen jelentkezz, csak esetleg várnod kell néhány hetet, hogy elinduljon az új csoport, de Helga meg fogja találni a legjobb és leggyorsabb megoldást.

  • hétfő 18.00-19.00 – középhaladó
  • szerda 18.00-19.00 – haladó
  • csütörtök 14.00-15.00 – kezdő
  • péntek 19.00-20.00 – haladó
  • szombat 9.00-10.00 – kezdő
  • előkészítő óra magyar anyanyelvű tanárral: csütörtök 9.00-10.00
Ha bármilyen kérdésed van ezekkel az órákkal kapcsolatban, írj egy kommentet az oldal alján, pár napon belül válaszolni fogok!

“Házirend”

Ha jelentkezel, kérlek, olvasd el az alábbiakat! Az órákon a legfőbb szempont, hogy mindenki jól érezze magát, és mindenki nagyjából egyenlő mértékben jusson szóhoz. Kérlek,ennek érdekében az órák alatt igyekezzetek a következőket betartani:

  • mivel nem csak a tanárt, hanem egymást is halljátok, zárjátok ki a háttérzajokat (tv, rádió, gyerekek, kutya, ütvefúró) és az egyéb zavaró körülményeket. Ha mégis valami megzavar (fel kell venni a telefont, csönget a postás) lépjetek ki a beszélgetésből, majd ha végeztetek, visszaléptek.
  • az órán csak olaszul beszéljetek! Ne kezdjetek el magyarul cseverészni, vagy kommentálni a dolgokat, ezzel csak feleslegesen megy az idő, és annál kevesebb jut az olaszra. Helga meg fogja adni az óra előtt az adott csoport többi tanulójának a címét, így óra előtt összeismerkedhettek (akár magyar, akár olasz nyelven :)) de az órán csak olaszul beszéljetek.
  • a tanár próbál mindenkit nagyjából egyformán beszéltetni. Biztos van, aki gyorsabban reagál, és olyan is, aki gondolkozik a válasz előtt. Ne vágjatok egymás szavába, hadd válaszoljon az, akit kérdez a tanár!
  • ha látjátok, hogy valaki nagyon nem ért valamit, segítsetek neki, ha nem ismer egy szót, mondjátok meg, mit jelent – tehát ebben az esetben szabad a magyar szó, hogy gördülékenyebben menjen az óra.
  • a webkamera nem feltétel ahhoz, hogy részt vegyél az órákon, de ha lehet, akkor szerezz be egyet, és kapcsold be óra alatt, sokkal jobb, ha látjátok is egymást!
  • sok tanár 24 órás lemondási szabállyal dolgozik: ha valaki 24 órán belül mondja le az órát, ki kell fizetnie. Mi nem szeretnénk erre kötelezni senkit. Viszont arra kérünk, hogy vegyed komolyan a megbeszélt időpontot, előtte gondold át: tényleg ráérsz? (Családot, kutyát, macskát, barátnőt, gyerekeket, kedvenc filmet, fodrászt, kozmetikust stb. arra az 1 órára félre tudod tenni?) Ha az utolsó pillanatban lemondod az órát, lehet, hogy miattad elmarad az óra, így a tanárnak és a többi tanulónak is kellemetlenséget okozhatsz.

Reméljük, hamarosan Te is csatlakozni fogsz az egyik csevegő klubhoz, és tetszeni fog! Ha bármi észrevételed, problémád lesz a jövőben, nyugodtan fordulhatsz Helgához.

 

14 hozzászólás

  1. Érdeklődnék, hogy ezek a csevegő órák még működnek? 🙂
    (2023.05.21)

  2. Ez a lehetőség még él ? Működik még a csevegő klub?

  3. Ezek az árak három évvel ezelőttiek, vagy most is aktuálisak? És a többi információ még aktuális?

  4. Szia Renáta! Bár még nem kérte senki, hogy egyedül beszélgethessen a tanárral – egyénileg eddig csak nyelvtanfolyamok voltak, nem “csevegő” órák, de miért ne? Minden megoldható. A következőket tudom ajánlani: 1./Beszélgethetsz az anyanyelvi tanárainkkal – Massimóval vagy Monicával – de az ő óradíjuk 2700.-Ft./ 60 percre.
    2./Ha nem anyanyelvi, de olasz tanárral való egyéni beszélgetés érdekel, ennél alacsonyabb az óradíjés arra is van lehetőség, hogy kettesben, egy másik személlyel is még “kis csoportot” alkottok. Ha valamelyik variáció tetszik, írj a studyskype.csevegoklub@gmail.com címre, hivatkozz erre a hozzászólásodra és megbeszéljük az időpontot és a tanár személyét. Köszönöm érdeklődésedet, ciao: Helga

  5. Szia Anna!
    Arra van lehetőség,hogy csak a tanárral beszélgessek csoporttársak nélkül?
    Ha igen,akkor mi ennek a feltétele?

  6. Vásárhelyi József

    Mindenki nyüzsög mint az oviba,jó jel minden indulás nehézkes, de szerintem nagyszerű lesz.

  7. Kedves Margit!
    Az a helyzet, hogy pár napja -alig egy hete- hirdettük meg ezt a csevegő klubot, azóta sokan jelentkeztek, Helga kolléganőm folyton emailt ír, skype-ol, időpontot egyeztet és próbálja minél jobban összeszervezni a csoportokat. Úgyhogy Neked is azt tudom mondani, hogy töltsed ki az űrlapot, mert több csoport is szerveződik jelenleg. Természetesen ez nem kötelez semmire, de csak így fog kiderülni, hogy van -e csoport, amihez tudsz csatlakozni.
    Az óra egy része kötetlen társalgás, a másik felében előre megadott témáról folyik a beszélgetés.
    A szinttel kapcsolatban: amikor Helgával majd az időpontról beszélsz, arra is van lehetőség, hogy beszélsz vele 1-2 percet olaszul, így tud Neked tanácsot adni, hogy elegendő -e a tudásod.

  8. Kedves Anna.
    Soha nem számoltam, hogy hány szót tudok, de minden esetre kezdő vagyok.
    Nekem a pénteki nap lenne jó 17. óra után és egy órára gondoltam, de olvastam a hozzászólásoknál , hogy nem biztos, hogy később olyan csoporthoz tudok majd csatlakozni, akik 2 órára jelentkeztek be. Ezért a kérdésem, hogy hétvégén milyen időpontban lennének az órák és, hogy mennyire követnénk a tananyagot mert egy kezdőnek nincs sok szóbősége.
    Üdv. Margit

  9. Krisztina – ha érdekelnek az órák, az a legjobb, ha jelentkezel a fenti űrlapon. Helga kolléganőm fel fogja venni Veled a kapcsolatot, ő szervezi a csoportok beosztását. Alapvetően fix csoportok vannak, de ha van olyan csoport, ahol 3-4 fő a létszám, beugorhatsz, amikor tudsz, ezt majd Helgával tudod részletesen megbeszélni.

  10. Virág – persze, később lehet emelni a heti óraszámot. Ez mindig csak attól függ, hogy lesz -e csoport, aminek megfelelő a szintje, az időpontja és van benne szabad hely. Ezt előre nem tudjuk megmondani, de Helga kolléganőm, aki a csoportok beosztásával foglalkozik, mindent megtesz, hogy mindenkinek jó legyen.

  11. Kedves Anna,

    Ha most a heti egy alkalmat választom, akkor a későbbiek folyamán van lehetőségem átmenni mondjuk a heti kétszeri csoportba vagy fordítva? Sajnos nálam ez mindig attól függ mennyi fizetést kapok.

  12. Krisztina Bihari

    Szia Anna,
    Nekem nagyon tetszik az ötlet, mert én kint élek Angliában és egyedül szoktam tanulni Olaszul, a skype segítségével viszont rész tudnék venni az órákon. De sajnos a munkabeosztásom szinte napról napra változik, ezért nem tudok elmenni egy kötött tanfolyamra. Az órák mindig kötött csoportokkal vannak? Vagy beugorhatok egy-egy beszélgetésbe?

  13. Kedves Virág!
    Nem veszik el a befizetett pénz, be lehet pótolni a kihagyott órát, ha néha közbejön valami.

  14. Szia Anna,

    Az lenne a kérdésem, hogy befizetem előre az egy havi összeget, és közbe jön valami ami miatt nem tudok részt venni 1-2 órán. Akkor azt a pénzt bukom, vagy a következő hónapban annyival kevesebbet fizetek. Számomra ez azért fontos, mert sajnos csak a munkahelyemen van internet.

    Virág

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.