Filmajánló – olasz-magyar koprodukciós film

Egy filmet ajánlok most Nektek; Osvárt Andrea cége, az AmegO Film egy olasz céggel közösen készítette a Madeleine-t. Pár napja, 2017. január 12-én került bemutatásra, az elkövetkező hetekben országszerte több moziban is megnézhetitek. Olaszul beszélő film magyar felirattal, nyelvgyakorlásnak is szuper! 🙂 Érdekes filmnek ígérkezik, én biztosan megnézem, amint tudom.

Tovább olvas

Az olaszok, a karácsonyfa és a többiek

Néhány évvel ezelőtt is írtam az olasz karácsonyi szokásokról itt, most egy kicsit bővebben a faállításról és az egyéb “kellékekről”. Azt gondolhatnánk, hogy mikor máskor, mint karácsonykor állítják fel a fát? De ez nem így van.

Tovább olvas

Az olaszok és a parkolás

Az olasz nagyvárosokban nem kis kihívás volán mögé ülni. Gyakran rettenetesen zsúfoltak az utak, nem is lehet tudni, éppen hány sávos az út, robogók száguldoznak az autósok között, az indexet pedig sokan hírből sem ismerik.

Tovább olvas

Olasz kiejtés – a „H” mindig hangtalan!

Az olasz nyelvben a H betű mindig hangtalan. Kevés szóban fordul elő (ha úgysem ejtik ki, minek :)), és minden esetben egytől egyig hangtalan.

Ezt az olasz kiejtési szabályt jegyezd meg, mert nagyon rosszul hangzik, ha mégis kiejted!

Tovább olvas

Olasz nyelvtan: MA vagy PERÓ?

Egy kis olasz nyelvtan: „PERÓ” vagy „MA” – mi a különbség a két olasz szó között?

Alapvetően mindkettő jelentése: de, viszont. Nem mindig mindegy, mikor melyiket használjuk.

Nézzük, mikor helyettesíthetőek egymással és mikor nem.

Tovább olvas

Olasz TV – asztalidíszek

Következzen egy érdekesség az olasz tv-ről…

Hosztesszlányok

Nálunk sem ismeretlen jelenség, hogy az esti tévé műsorokban lenge öltözetű  csinos lányokkal próbálják növelni a nézettséget és a népszerűséget.

Tovább olvas

2014

Készítettem egy visszatekintőt az idei évről.

Nézzük, mi is történt a 2014-es évben az Olasz Nyelvlecke életében!

Tovább olvas

Forza Italia!

A brazíliai foci világbajnokságra való tekintettel tanuljunk néhány focival kapcsolatos olasz kifejezést! Ha van lehetőséged olasz nyelvű közvetítéssel nézni a meccseket, biztosan sok szót fel fogsz ismerni ezután! A bejegyzés végén pedig egy soha vissza nem térő ajánlat van. 🙂

Tovább olvas

Olasz nyelvtan – imperfetto

Mi is az imperfetto? Az olasz nyelvtan egy nem is olyan könnyű része. Az egyik legfontosabb és a beszédben gyakran használt olasz múlt idő. Kis túlzással ezzel és a passato prossimo-val meg lehet élni. Összesen 5 múlt idő van az olasz nyelvben, de ha ezt a kettőt jól tudod és megfelelően alkalmazod, nem lesz gondod.

Tovább olvas

BUÉK 2014

Ciao a Tutti, ciao kedves Olaszosok! Újabb év végére értünk. Két éve már írtam Nektek a szilveszteri, újévi olasz szokásokról itt >>. A kommentek között az is kiderült, mit furcsállanak az olaszok a magyar újév köszöntésben. 🙂

Idén néhány megszokott és kevésbé szokványos olasz újévi üdvözletet gyűjtöttem össze Nektek.

Tovább olvas