Olasz tanulás olasz filmek, műsorok segítségével

Ez a bejegyzés az olasz filmekről, tv műsorokról szól: sok emailt kapok, amiben azt kérdezitek, hogy ismerek -e olyan oldalt, ahol olasz filmeket lehet nézni vagy letölteni, lehetőleg felirattal. Nem nagyon értek a letöltős oldalakhoz, úgyhogy eddig nem volt sok tippem az olasz film kérdésreMost viszont találtam egy oldalt, ami segítség lehet az olasz tanulásban.

Olasz film, műsor – felirattal

A válasz kézenfekvő: hol, ha nem a RAI honlapján keressünk olasz filmeket, műsorokat? Ezen a linken találtok feliratos műsorokat a RAI archívumából. Ha egy kicsit lejjebb görgettek, találtok egy listát az olasz műsorok címeivel. Rá kell kattintani valamelyikre, ekkor egy új oldal nyílik meg a adott műsor részeivel. Katt az egyikre, és már indul is az adott olasz műsor, felirattal. (Előtte általában végig kell nézni egy reklámot, de ebből is ugyanúgy lehet tanulni!) Viszonylag jó minőségű internet kapcsolat kell ahhoz, hogy jól menjenek a videók. Ha nem indul egyből, frissítsd párszor az oldalt!

A feliratozott listában főleg beszélgetős műsorok vannak, itt ritkán lehet olasz filmet találni. Felirat nélkül azonban sokkal nagyobb a választék, kezdőbetű szerint is kereshettek ezen az oldalon >>

Olasz film, műsor – felirat nélkül

Felsorolok néhány olasz sorozatot és itt találjátok a hozzá tartozó linket is.

Che Dio ci aiuti! >>  Ez egy összesen 8 részből álló olasz sorozat, közel 2 órás részekkel.

Tutti pazzi per amore >> Olasz sorozat, az olasz hétköznapokról

Anita >> Kétszer 1,5 órás olasz film Anita Garibaldiról

Cucciolo >> Rövid, 10-15 perces olasz rajzfilmek 🙂

Cotti e mangiati >> 5 perces olasz rövidfilmek egy olasz párról

Don Matteo >> Olasz filmsorozat Terence Hill-el, kb 1,5 órás részekkel

Sopra i tetti di Venezia >>  Olasz rajzfilm

Parliamo italiano! >> Olasz nyelvről szóló műsor

Donna detective >> Olasz sorozat

Olasz filmek, műsorok élőben

A RAI csatornáinak az éppen adásban lévő műsorait is nézheted, így nem csak sorozatokat, de olasz filmeket is tudsz nézni. Ezen a linken éred el az éppen adásban lévő műsorokat >>

Olasz film, műsor – hogy tanulj belőle?

Végül néhány ötlet, hogy hogyan hasznosítsd az olasz filmeket, műsorokat, sorozatokat az olasz tanulás során.

Kezdő olasz tanulók: akkor is érdemes olasz filmeket, sorozatokat nézned, ha még a tanulmányaid elején vagy. Mivel nem csak hallod a szöveget, de közben látod is a szituációt, azt, hogy hol vannak, mit csinálnak az emberek, könnyebben megérted, hogy miről van szó, akkor is, ha nem tudod kivenni a szavakat. Arra törekedj, hogy globálisan megértsed, hogy miről lehet szó. Ezen kívül próbálj elkapni minél több szót, amit már tanultál.

Középhaladó olasz tanulók: ha már egy ideje tanulsz olaszul, de eddig nem fordítottál sok időt arra, hogy a hallás utáni megértést fejleszd, itt az ideje! Az a tapasztalatom, hogy az, aki nem kezdi el rögtön az elején az olasz szöveg hallgatását és a beszédet, később annál nehezebb lesz neki. Ezért is beszélek én már a kezdetektől fogva minél többet olaszul az óráimon. Nézd meg akár többször is ugyanazt a filmet, és próbálj kihallani belőle minél több ismert szót, szerkezetet, de az elsődleges cél Neked is a globális megértés legyen!

Haladó olasz tanulók: ha már magasabb szinten beszélsz olaszul, és bővíteni szeretnéd a szókincsedet, kereshetsz különböző témájú beszélgetős műsorokat. Így tanulhatsz új szavakat a politika, gazdaság, sport, vagy bármilyen kiválasztott téma területéről.

Jó tanulást!

Ha ismersz más oldalakat, lehetőségeket, ahol olasz filmeket lehet nézni, kérlek, oszd meg a kommentek között, biztos sokan örülni fognak neki!

3 hozzászólás

  1. Sziasztok!

    Az Elisa di Rivombrosa is nagyon jó, és a folytatása, a Figlia di Elisa. Jó megnézni gyakorlásnak.Üdv

  2. Gimesiné Gabriella

    A régebbi olasz slágerek karaoke változatából is sokat lehet tanulni, azok nem olyan gyorsak, mint a mostaniak. Pl. Toto Cotugno, Adriano Celentano. Nekem bevált.

  3. Svilar Hever Maria

    Draga Anna!
    En nagyon meg vagyok elegedve a Te tananyagoddal.
    Az utobbi idoben nem tudok sokat gyakorolni. A munkam sem meg anyukam elorehaladott betegsege sem nagyon engedi meg.De remelem azert valami csak ragad ram mire szemelyesen is megismerjuk egymast.
    Nehany alkalommal a napi feladatokban utalas volt eskuvore es hogy nem biztos,hogy jovore is lesz francavillai nyelvtanulas.
    Hogyan ertelmezzem?
    Ha most volt az eskuvod,akkor tiszta szivbol,nagyon sok oromet es boldogsagot kivanok Neked es kedves ferjednek az elottetek allo kozos eletben. Rengeteg turelmet,megertest,engedelmesseget egymas irant es igyekezetet alazattal viselni az egymas iranti tiszteletet es kolcsonos toleranciat.
    Svilar Hever Maria

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.