San Remo – az olasz dal ünnepe

Sokat hallunk, de talán keveset tudunk róla. Jöjjön néhány alapvető tudnivaló, érdekességek és magyar vonatkozás a sanremói fesztiválról!

San Remo – mikor, hol, miért?

Minden évben megrendezik a fesztivált, az idei már a 62. lesz! Mindig február körül van, a helyszín eleinte a Casinó di San Remo, majd 1977-től a Teatro Ariston. Talán nem nehéz kitalálni, hogy hol: San Remoban. 🙂 San Remo Ligúria tartományában, a Ligúr tenger partján található, a francia határtól mindössze 20 kilóméterre.

San Remo – történet

1948-ban La Capanninában rendezték meg az első „Festival Canoro Nazionale”-t (nemtezi dalfesztivál). A következő évben is megismételték, utána azonban anyagi okok miatt elmaradt. Ekkor Angelo Nicola Amato, a sanremói kaszinó igazgatója fantáziát látott a dolgoban, megmozgatott pár követ, és 1951-ben már össze is hozta az első Sanremói Fesztivált.

1984-ben még egy kategóriát bevezettek, „Nuove proposte” (Új dalok) néven:  itt olyan dalokkal lehet indulni, amit azelőtt még soha sehol nem mutattak be, nem adtak elő.

Az utóbbi években további díjakat vezettek be, van például „Premio della Critica”, azaz a kritikusok által legjobbnak ítált díjazott, aztán a Premio Volare”, a legjobb szövegnek járó díj, és közönségszavazás is, sms-ben lehet szavazni, az így legtöbb szavazatot kapott versenyző kapja a közönségdíjat. Ez persze „rizikós” dolog, 2010-ben például állítólag meghamísították a közönségszavazás eredményeit.

San Remo – érdekességek

Magyar vonatkozás: a 2008-as fesztiválon egy magyar hölgy, Osvárt Andrea volt az egyik műsorvezető! Egy videó a vele készült interjúval:

Ha nem is nézed végig, nézd meg 3:35-nél a videót! 🙂


Sok fiatal olasz énekes a sanremói fesztiválnak köszönhetően robbant be a köztudatba, és utána vált ismertté, híressé. Például Laura Pausini 1993-ban nyert a „Solitudine” című számával a „Fiatalok” kategóriában 18 évesen. Nagyon bájos volt, amikor kiderült, hogy ő nyert, szó szerint nem is tudott megszólalni. (Ez a dal része is a Studiamo Cantando! tananyagnak.)

San Remo – játék!

Idén San Remo-s játék van a Facebook-on a fesztivál ideje alatt. Minden nap egy vagy több kérdést teszek fel a dalfesztivállal kapcsolatban. Aki helyesen válaszol és meg is osztja a válaszát, részt vesz a nyereményjátékban és a “Paghi 1 prendi 3” akcióban. Olvasd el itt az akció részleteit! >>

A Facebook-os játék nyertese: Becző Istvánné! Kérlek, jelentkezzél az anna@olasz-nyelvlecke.hu email címen! Nyereménye egy Studiamo Cantando! olasz dalos tananyag.

2 hozzászólás

  1. Becző Istvánné

    Köszönöm szépen a gratulációt!

  2. Gratulálok a nyertesnek!
    Köszönöm a leckéket,nagyon könnyű így tanulni :). Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.