Az olaszok, a karácsonyfa és a többiek

Néhány évvel ezelőtt is írtam az olasz karácsonyi szokásokról itt, most egy kicsit bővebben a faállításról és az egyéb “kellékekről”. Azt gondolhatnánk, hogy mikor máskor, mint karácsonykor állítják fel a fát? De ez nem így van.

Mikor?

A legtöbb olasz család december 8-án állít karácsonyfát. Mi van ezen a napon? Ez a szeplőtelen Mária ünnepe, olaszul l’immacolata Concezione. Sokan (nem reprezentatív közvélemény kutatásom alapján) viszont úgy gondolják, hogy nincs is ennek egy konkrét dátumhoz kötött időpontja, és valamikor december eleje fele, amikor épp van rá idejük, akkor állítanak karácsonyfát.

Hogyan?

Az olaszok is hasonlóan gömbökkel, angyalkákkal, gyertyákkal, fénysorokkal díszítik a karácsonyfát. A tetejére csúcsdísz kerül, ami gyakran egy csillag forma. Két dolgot azonban hiányolhat egy olasz fáról a magyar szem: a szaloncukrot és a csillagszórót.

Olaszország legnagyobb karácsonyfája

A római katolikus egyház központja, a Vatikánban található Szent Péter tér is kitesz magáért: minden évben hatalmas fát állítanak fel a bazilika előtti téren. Volt, amikor Bajorországból érkezett a 25 méter magas, több, mint 7 tonnás fenyőóriás, amit egy méretes daruval emeltek a helyére.

olasz karácsony

Koszorú

Az olaszoknál nincs adventi koszorú, nem gyújtogatnak gyertyát vasárnaponként a karácsonyt várva. Ajtódísznek viszont gyakran használnak koszorút, (ghirlanda di Natale) ez a mi adventi koszorúnkhoz hasonlóan gyakran fenyőágakból készül, toboz, pisosbogyós növény dekorációval, de újabban számtalan kreatív megoldás is létezik.

ghirlanda-di-natale

Betlehem

A karácsonyfa mellett sok olasz családban -főleg délen- betlehemmel is találkozhatunk, nem csak a kisgyerekes családoknál. Ezt is december elején veszik elő, minden figurát felállítanak, a Kis Jézus alakját viszont csak Szenteste helyezik a kompozícióba. Az első betlehemet Assisi Szent Ferenc állította élő szereplőkkel, innen ered a szokás. Főleg Dél-Olaszországban van, ahol karácsonyfát nem is állítanak, csak Betlehemet.

Ajándékozás

Olaszországban nem a Jézuska, hanem a Mikulás, azaz “Babbo Natale” hozza az ajándékokat. Cserébe december 6-án pihen, az olasz gyerekek ezen a napon nem kapnak semmit. Az időzítés tekintetében nincs egységes szokás, van, ahol 24-én este, máshol viszont 25-én történik az ajándékozás. Babbo Natale a faállítást az apukákra bízza, ő csak az ajándékokat hozza.

Olasz karácsonyi szavak, kifejezések

Ha már ennyit beszéltünk a karácsonyról, és olasz tanulók vagyunk, nézzünk néhány ezzel kapcsolatos fontos szót!

karácsonyfa – l’albero di natale

feldíszíteni – addobbare

díszek – gli addobbi

koszorú – la ghirlanda di natale

Betlehem – il Presepe / il Presepio

ajándék – il regalo

ajándékozni – regalare

csillagszóró – la stella filante

gyertya – la candela

Jézuska – il Bambino Gesú

l’angelo – angyal

 Buon Natale e Buone Feste a Tutti! 

Egy hozzászólás.

  1. Tóthné Kis Margit

    Köszönöm!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.